Descoperiri la Tureni, pe traseul viitorului drum expres: o lance dacică și o așezare civilă romană

Primarul din Tureni, Daniela Mănăilă, anunță că în urma lucrărilor de descărcare arheologică de pe traseul drumului expres DEX4, au fost descoperite două situri arheologice de o importanță deosebită pentru istoria comunei, precum și pentru istoria populațiilor care au locuit pe teritoriul cuprins între Carpați – Dunăre și Marea Neagră.
Este vorba despre o lance de pe vremea dacilor (sec. II înainte de Hristos) și o așezare civilă romană (sec. II-III după Hristos).
Pe de altă parte, descoperirile arheologilor, deși extraordinare, pun în umbră lucrările pentru realizarea DEX4, drumul expres care va face legătura între DN1 și Autostrada Transilvania. Dacă nu vor fi stopate cu totul până la realizarea întregii descărcări arheologice de pe traseu, acestea vor fi încetinite.



Postarea primarului Daniela Mănăilă
„Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști. Lucrările de descărcare arheologică de pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase. O lance din vremea dacilor, care datează din secolul al doilea, înainte de Hristos, respectiv o așezare civilă romană, din secolele 2-3 d.H.
Așezarea romană este complexă: s-au găsit două locuințe romane semiadâncite, bucăți dintr-un vas de provizii de tip dolium, gropi de provizii și alte bucăți de ceramică fină.
Și încă ceva s-a mai descoperit: dovada că aici trăiesc români de sute de ani. Arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română.
Le mulțumesc arheologilor pentru munca extraordinară pe care o fac și pentru dovezile pe care le găsesc. Știm cine suntem, dar la fel de important este să știm și de unde venim”, a transmis pe contul său de Facebook, primarul comunei Tureni.
Sursa foto: Daniela Mănăilă/Facebook