Decât deloc… „Mastodontul” criticat de primărița din Chinteni a intrat la apă🙂

Autor  admin   în       1 year în urmã     1287 Vizualizări.  

Un proiect imobiliar care ar urma să fie edificat în localitatea Chinteni ajunge pentru a treia oară în ședința Comisiei de urbanism a Consiliului Județean Cluj. 

1.918

de metri pătrați este suprafața totală a terenului pe care ar urma să se construiască acest imobil.

Este vorba despre construcția unei clădiri pentru comerț cu amănuntul, birouri și depozitare produse finite. Practic, un depozit foarte mare, care urmează a fi construit pe o suprafață de 1.918 de metri pătrați. Terenul se află în intravilanul comunei Chinteni și este proprietatea soților Lăcrămioara și Ioan Florin Sodolan, care sunt și viitori beneficiari ai investiției.

Cum spuneam, proiectul se află pentru a treia oară în ședința CTATU, fiind respins înainte din anumite motive. În precedenta prezentare, din 24 martie 2022, proiectul a fost respins la recomandarea primăriței din Chinteni, Lucia Suciu.

Atunci, arhitectul Ciprian Șimon a propus un plan urbanistic de detaliu pentru o clădire cu parter înalt și un etaj, chiar lângă terenul destinat proiectului viitorului aquapark din Chinteni. A intervenit primărița Lucia Suciu, care s-a opus vehement. Ea a spus despre proiect că este „un mastodont” care n-are ce să caute în această zonă.

Citește și articolul acesta: „Mastodont” lângă aquapark. Primărița: „Vă veți întreba cine a fost cretinul care a edificat o asemenea construcție”

Lucia Suciu:Cum să construiască un asemenea mastodont?”

Cum să construiască un asemenea mastodont în zona turistică, lângă aquapark, lângă centrul de infomare turistică și sala de sport? Nu sunt de acord. În primul rând, terenul este inundabil în proporție de 80%. Apoi, pe planul urbanistic general al comunei se poate vedea că acolo este prevăzut un sens giratoriu. Acesta va ocupa o mare parte din teren și acolo Primăria Chinteni intenționează să demareze o procedură de expropriere. Domnule proiectant, poate veți fi unul dintre cei care va circula pe acest drum și vă veți întreba cine a fost cretinul care a edificat o asemenea construcție și a lăsat doar un drum de patru metri”, a spus Lucia Suciu.

Proiectul a fost respins în ședința CTATU din primăvară: urbaniștii au cerut o modificare a arhitecturii clădirii, lărgirea drumului și obținerea avizului de la Administrația Bazinală de Apă Someș – Tisa.

Așa arăta proiectul anterior al depozitului din Chinteni, care a nemulțumit-o pe primărița din Chinteni, Lucia Suciu.

„Mastodontul” primăriței s-a făcut … mai mic 🙂

Proiectantul lucrării a lucrat în această perioadă și a modificat arhitectura imobilului respectiv. În plus, a lărgit și drumul de la 4 la 7 metri și a amplasat trotuare de 1,5 metri fiecare pe ambele părți ale străzii. Mai mult, a crescut numărul locurilor de parcare la 12.

Proiectantul își dorește ca de data asta să nu-i fie respinsă lucrarea, iar pentru asta a lucrat la detalii. În documentație se observă că s-a „inspirat” din arhitectura comunei Chinteni (foto jos).

Așa arată acum, după modificarea proiectului.

CITAT:

„Arhitectura propusă respectă specificul local și cele mai înalte standarde calitative în domeniu. Clădirea se remarcă prin linii simple, ușor de executat și de întreținut, ce fac trimitere la volumetriile șurelor tradiționale.

Pe verticală, compoziția prezintă două registre bine definite. Registrul inferior se remarcă prin pereții parterului, iar registrul superior prin învelitoarea cu pantă accentuată, ce generează o formă dinamică, specifică zonei.

În plan orizontal, pereții din cărămidă alterneză cu cei finisați cu tencuială decorativă albă și elemente din lemn”.

memoriul justificativ al proiectului din Chinteni 

Conform documentației, construcția propusă va avea regimul de înălțime parter înalt, cu un nivel interior parțial spre strada Unirii. Din punct de vedere volumetric, ea va fi de tip monobloc.

Din punct de vedere funcțional, aceasta se împarte în trei zone, bine delimitate: o zonă de depozitare pe latura vestică, iar spre est, la nivelul solului, o zonă pentru relații cu publicul (showroom de prezentare produse) și una pentru birourile angajaților, situată în nivelul interior parțial.

Proiectantul lucrării este Biroul de Arhitectură Ciprian Șimon din Cluj.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.