Debut de tranzacționare al obligațiunilor CJ Cluj de 76 de milioane de euro. Tișe a tras de clopoțel la București

Autor  Tudor Știrbu   în       10 luni în urmã     1322 Vizualizări.  

Obligațiunile emise de Consiliul Județean Cluj au debutat, joi, 18 ianuarie, la Bursa de Valori București (BVB). Este vorba despre o emisiune de obligațiuni emise de CJ Cluj în valoare de 76 de milioane de euro. 

La evenimentul de la București a fost prezent și adminstratorul județului Cluj, Alin Tișe, care a explicat, pe scurt, pentru Media9, ce s-a întâmplat aici.

„Am inaugurat astăzi anul bursier 2024 prin ceremonia ‘Ring the Bell’, marcând debutul la tranzacționare al obligațiunilor Consiliului Județean Cluj emise în plasament privat la finalul anului trecut”, a afirmat Alin Tișe.

„Ceva unic pentru județul nostru, pentru România”

„Este ceva unic pentru județul nostru, dar și pentru România, iar modelul poate fi preluat și de către alte consilii județene din țară. Prin acest demers, vorbim despre rezerve alternative. Este unul dintre cele mai importante momente din mandatele mele de până acum. Poate chiar cel mai important. În 2009, a fost realizarea stadionului Cluj Arena, dar asta a fost atunci. Acum avem alte ținte. Astfel, vom putea avea finanțare pentru Spitalul de copii și pentru Centrul de transplant multiorgan de la Cluj, care n-au fost prinse în finanțarea prin PNRR. Satisfacția mea e cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este la nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Nu vrem să ne lăsăm până nu realizăm la Cluj unul dintre cele două obiective mari: Spitalul de copii sau Centrul de transplant multiorgan”, a declarat, joi, pentru Media9, președintele CJ Cluj.  

 

Context

  • Emisiunea de obligațiuni s-a desfășurat în cadrul unui plasament privat, încheiat în luna decembrie a anului trecut. Suma atrasă de la investitori a fost de 76 milioane de euro
  • Consorțiul care a intermediat plasamentul privat a fost format din BT Capital Partners, Alpha Bank România și Raiffeisen Bank
  •  Începând de astăzi, 18 ianuarie 2024, Consiliul Județean Cluj este prezent la Bursa de Valori București (BVB) cu prima sa emisiune de obligațiuni.
  •  Astfel, 18 ianuarie 2024 este prima zi de tranzacționare la Bursa de Valori București pentru obligațiunile emise de Consiliul Județean Cluj.

Listarea obligațiunilor Consiliului Județean Cluj (CJC33E) s-a realizat în urma derulării unui plasament privat la finalul anului 2023, în cadrul căruia au fost emise 756,800 de obligațiuni, neconvertibile, garantate și denominate în euro.  Obligațiunile au o valoare nominală de 100 euro și dobândă variabilă (EURIBOR 6m + 3,25% pe an), scadență în anul 2033 şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în 2029. Plasamentul privat a fost intermediat din consorțiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank România și Raiffeisen Bank.

CITAT

„Sunetul clopoțelului tras astăzi este un sunet care înseamnă dinamică, înseamnă dezvoltare, înseamnă succes. Pentru că acestea înseamnă Clujul! Un județ în plină dezvoltare, cu proiecte în derulare, așezat pe drumul modernizării în toate domeniile – infrastructură mare, asistență medicală, învățământ, cultură, administrație. 

Ne bucură că am reușit, alături de partenerii noștri, să implementăm acest nou instrument de investiții, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacția e cu atât mai mare cu cât ratingul județului Cluj, certificat de specialiștii internaționali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României.

Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligațiuni, mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuși să accelerăm proiectele de investiții ale Consiliului Județean.

Lansarea de astăzi va întări poziția de lider național în planul dezvoltării a Clujului și va schimba fața acestui județ prin intermediul ambițiosului program de investiții aflat în derulare și care țintește obiective de interes local și național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, cultură, rețeaua de drumuri, extinderea canalizării și alimentării cu apă sau reciclarea deșeurilor”.

Comunicatul transmis joi, 18 ianuarie, de Alin Tișe, președintele CJ Cluj

 Unde merg banii din plasament

Fondurile atrase în urma plasamentului sunt destinate refinanțării datoriei publice locale și cofinanțării unor obiective de investiții de interes public local ale Consiliului Județean Cluj. Obiectivele de investiții de interes public local vizează: modernizarea unor drumuri județene parte a traseului regional Transilvania de Nord, construirea unui sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă,  modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii dar și a altor spitale din municipiul Cluj-Napoca, restaurarea monumentului istoric Castelul Banffy.

Sursa foto: Alin Tișe, CJ Cluj/via Facebook

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.