De pe circuitul de Formula 1 de la Imola, pe platoul Sălii Sporturilor din Cluj. Faceți cunoștință cu „bolidul” Solis – ev.

Câțiva studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au realizat o mașină de curse cu panouri solare, care are o autonomie de până la 200 de kilometri.
La realizarea vehiculului care folosește energia solară au contribuit studenți de la mai multe facultăți din UTCN, îndrumați de profesorii lor. Plus banii veniți din sponsorizări.
Vehiculul a participat deja la două curse internaționale, una pe un circuit de anduranță de 24 de ore din Belgia, cealaltă pe pista binecunoscutului circuit de Formula 1 de la Imola, Italia.
Circuitul din Belgia, 24 hours iLumen European Solar Challenge, este considerat un circuit foarte prestigios pentru vehiculele care folosesc energia solară.
Pe acest circuit, echipa UTCN a alergat cu vehiculul realizat la Cluj 150 de ture, adică aproximativ 600 de kilometri.
Trei dintre studenții care au lucrat la prototipul electric au fost prezenți în acest weekend pe platoul de lângă Cluj Arena. Bineînțeles, cu „bolidul” botezat Solis – ev. (electric vehicle – n.r.) lângă ei. Pentru Media9, ei au povestit câteva din experiențele trăite în cele două curse internaționale.
De la stânga la dreapta: Paul Opriș, Eric Lefter, („bolidul”, evident🙂) și Nemeth Raymond. Foto: Media9
„Circuitul din Belgia a fost mai ușor. Ne-am dus întruna 7 ore cu o baterie, cu o viteză medie de 40 de kilometri la oră. Vehiculul ăsta e axat, totuși, pe eficiență, nu pe viteză. În Belgia am avut voie să încărcăm bateria în timpul concursului. Am încărcat-o de două ori. La Imola, însă, n-am avut voie s-o încărcăm. Am avut o pauză de trei ore între cele două manșe, cât timp am putut să încărcăm bateria de la soare. Are o baterie de 5 kW”, a explicat Nemeth Raymond (foto jos), unul dintre studenții prezenți pe platou.
Colegul său, Eric Lefter, a povestit un moment amuzant petrecut în timpul cursei de pe Imola. Ca detaliu: la vehicul s-a lucrat aproape un an, dar cu toate astea mai are nevoie de retușuri, ajustări etc. De exemplu, cupola din plexiglas a fost lipită de niște șine cu … o bandă de scotch. Sigur, un scotch de bună calitate, nu cel folosit uzual, dar tot scotch rămâne.
„Mi-a sărit cupola pe Imola, în linie dreaptă. Țineam volanul cu genunchii, iar cu mânile, cupola. A fost o chestie: în Belgia am mers fără cupolă, acolo am primit-o. Celor de la Mecanică li s-a părut că e prea subțire, așa că au lipit două cupole între ele.
Dar după ce le-au lipit, nu mai vedeai absolut nimic! Era atât de distorsionată imaginea! … S-au grăbit foarte tare s-o termine. În momentul în care bătea lumina, înăuntru era totul galben, iar în față nu mai vedeai nimic. Au tăiat jumătate de cupolă și au făcut chestia asta (au lipit cu bandă scotch – n.r.) ca să o întărească pe margini. Practic, noi am terminat de construit mașina când eram pe circuit”, a explicat, amuzat, studentul de la UTCN.
Pe circuitul de la Imola, echipa de la Cluj a obținut locul 3.
Proiectul Solis – ev. a început în octombrie anul trecut cu studenți de la trei facultăți ale UTCN (care s-au ocupat de părțile de mecanică, electrică și automatică), îndrumați, evident, de profesori.
Solis ev. este o mașină de curse cu panouri solare care atrage privirile imediat, dar care nu poate fi admirată la semafor: nu poate circula pe șoselele din România.
O altă echipă de studenți și profesori de la UTCN a lucrat și realizat anul trecut o mașină de curse electrică. Mașina a participat în 2021 pe circuitul din Belgia (foto jos).
Sursa foto: solis-ev.utcluj.ro