De ce s-a renunțat la tunel în Piața Mărăști

În urmă cu câțiva ani, primarul Clujului, Emil Boc a promis un tunel în cartierul Mărăști. “Studiul de fezabilitate va decide dacă va fi suprateran sau subteran”, declara primarul la acel moment. Și, da, studiul de fezabilitate a decis că e nevoie de un tunel subteran. Apoi Primăria a avut nevoie de proiectare pentru piața Mărăști, care se cerea modernizată și reorganizată. Iar proiectul a venit fără tunel.
Modernizarea Pieței Mărăști a fost tema principală a emisiunii Real Estate Agenda de săptămâna aceasta, realizată de Napoca FM, în colaborare cu Media9; invitat a fost Eugen Pănescu, arhitect, unul dintre fondatorii biroului Planwerk.
“A existat un studiu de fezabilitatea care prevedea realizarea unui tunel subteran. Noi am făcut o estimare de buget, de impact spațial și de timp economisit prin apariția tunelului care a arătat că șoferii ar fi câștigat mai puțin de un minut. Așa că toate concluziile care au inclus ideile noi, inclusiv metroul, ne-au dus foarte ușor la ideea de a abandona ideea. Este un timp foarte scurt câștigat pe direcția vest-est, care nu justifica o investiție mare și pierderea spațială pe care o presupunea. Pentru că acolo nu ar fi dispărut traficul de suprafață, nu ar fi dispărut străzi. Nu merita”, a spus Eugen Pănescu.
- “Revoluție” în piața Mărăști. Trei parkinguri subterane, se propune relocarea OMV, dispare o latură a Aleii Bibliotecii
- Dezacord: cetățenii vor spații pentru mașini, urbaniștii vor spații pentru oameni. “Descurajăm utilizarea automobilului personal”
La dezbatarea publică privind proiectul piața Mărăști, arhitectul Tiberiu Ciolacu a explicat că urbaniștii și Primăria au o viziune apropiată de ceea ce se întâmplă în Occident și anume renunțarea la mașinile personale. De aceea, noi benzi și noi tuneluri nu se mai justifică.
„Ce propunem noi, și iarăși nu am inventat acest lucru, se întâmplă de 20 de ani în țări cu tradiție în planificare urbană. O spun direct, propunem să lăsăm mașina acasă, să folosim autobuzul, bicicleta, să mergem pe jos. Piața Mărăști este în centru. Când vorbim despre traficul de tranzit, spre Apahida, de exemplu, atunci vom avea la dispoziție în curând rute ocolitoare sau un tren metropolitan. Nu e intenția de a refuza lumii benzi suplimentare, dar nu e loc pentru benzi, iar asta nu va rezolva problema. Descurajarea utilizării mașinii personale și oferirea unor variante mai atractive este direcția corectă. Dacă vor fi benzi dedicate pentru transportul în comun, voi ajunge mai repede unde îți propui. Dacă am o pistă largă de biciclete, de 3 metri, semafoare, nu intru în conflict cu traficul auto, mă mișc între copaci, ajung mai repede. Toate acestea înseamnă fluidizarea mobilității”, a subliniat Tiberiu Ciolacu.
În piața Mărăști sunt gîndite mai multe parkinguri subterane, cinci de toate, dar numai unul în prima etapă. Bilanțul locurilor de parcare din subteran va fi superior celui actual, cu mașinile parcate între blocuri. În spațiile unde azi sunt garaje ar urma să apară locuri de joacă pentru copii și zone cu vegetație.