De ce e nevoie ca să spunem „stop” compromisurilor și politicienilor incompetenți. David: „O educație și un venit măcar de nivelul mediei Uniunii Europene”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 luni în urmã     480 Vizualizări.  

Votăm din nou și din nou aceleași partide, punem ștampila fără să clipim pe oameni dovedit incompetenți. Este o formă de masochism cea pe care o exercită românii la vot. Sigur, și oferta este limitată. Dar cetățenii nu se revoltă, nu cer altceva.

La noi, ceea ce vedem este absenteism la alegeri, cam jumătate dintre români preferă să facă altceva în ziua scrutinului. Asta spre deosebire de polonezi, de exemplu, care la alegerile parlamentare au ieșit într-un număr covârșitor, peste 80%, ca să răstoarne un guvern care îi ducea înapoi în timp.

L-am întrebat pe psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, care va fi acea generație care va spune „stop”. Iar răspunsul e simplu: momentul este conectat cu veniturile și educația.

Așadar, care va fi acea generație?

„Acea generație care va avea o educație și un venit măcar de nivelul mediei Uniunii Europene din acest moment. Dar aici e o legătură bidirecțională. Adică e clar că nivelul educațional crescut este asociat și cu un venit mai crescut. Întrebarea e care este primul? Eu cred – și din ce știm – totuși, primul este nivelul educațional. Dacă ai o educație bună, probabilitatea să ai și venituri crescute este mare. Deci, în primul rând educația și după aceea vin și banii, vine și succesul social. Statistic vorbind; nu înseamnă că la toată lumea se va întâmpla lucrul ăsta. Dar probabilitatea să ai bani și succes social și influență în a schimba lucrurile, dacă ești educat, este mai mare decât dacă nivelul educațional este mai scăzut”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.