De ce e nevoie ca să spunem „stop” compromisurilor și politicienilor incompetenți. David: „O educație și un venit măcar de nivelul mediei Uniunii Europene”
Votăm din nou și din nou aceleași partide, punem ștampila fără să clipim pe oameni dovedit incompetenți. Este o formă de masochism cea pe care o exercită românii la vot. Sigur, și oferta este limitată. Dar cetățenii nu se revoltă, nu cer altceva.
La noi, ceea ce vedem este absenteism la alegeri, cam jumătate dintre români preferă să facă altceva în ziua scrutinului. Asta spre deosebire de polonezi, de exemplu, care la alegerile parlamentare au ieșit într-un număr covârșitor, peste 80%, ca să răstoarne un guvern care îi ducea înapoi în timp.
L-am întrebat pe psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, care va fi acea generație care va spune „stop”. Iar răspunsul e simplu: momentul este conectat cu veniturile și educația.
Așadar, care va fi acea generație?
„Acea generație care va avea o educație și un venit măcar de nivelul mediei Uniunii Europene din acest moment. Dar aici e o legătură bidirecțională. Adică e clar că nivelul educațional crescut este asociat și cu un venit mai crescut. Întrebarea e care este primul? Eu cred – și din ce știm – totuși, primul este nivelul educațional. Dacă ai o educație bună, probabilitatea să ai și venituri crescute este mare. Deci, în primul rând educația și după aceea vin și banii, vine și succesul social. Statistic vorbind; nu înseamnă că la toată lumea se va întâmpla lucrul ăsta. Dar probabilitatea să ai bani și succes social și influență în a schimba lucrurile, dacă ești educat, este mai mare decât dacă nivelul educațional este mai scăzut”.