De ce crapă drumurile din județ după o jumătate de an. „Nu ducem asfaltul acasă”

Invitat într-o emisiune online, președinele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost întrebat de către moderatorul emisiunii despre calitatea lucrărilor la drumurile județene.
„Asfaltările sunt un pas spre normalitate, iar <dincolo> nu găsim politicieni care să se laude cu așa ceva”, a fost de părere moderatorul emisiunii Actual Regional de la TVR Cluj.
Tișe, mulțumit de drumurile din județ: „Sunt bune spre foarte bune”
„Să știți că nu e chiar așa. Și dincolo veți găsi drumuri proaste. Și-n Franța, și-n Italia le veți întâlni. Și-acolo sunt probleme cu infrastructura rutieră. Sigur, nu ca la nivelul județului Cluj sau al României.
Acuma, dacă ar fi să comparăm, situația drumurilor din județul Cluj este bună spre foarte bună. Fără nicio laudă. Sunt prea puțini kilometri (în județ – n.r.) pe care să nu fi intervenit deloc”, a declarat, la Actual Regional, șeful deliberativului județean.
Lucrări de proastă calitate, nu hoții
Alin Tișe a mai susținut că problema o reprezintă calitatea lucrărilor, rezistența lor și garanția în timp pe care constructorul trebuie să le ofere.
„În momentul în care tu (constructorul – n.r.) dai o garanție de doi ani, iar drumul crapă după șase luni, oamenii te acuză că ai furat, că ești un hoț și un corupt și că ai dus acasă asfaltul.
În realitate, nu se-ntâmplă nimic din toate astea, ci că e o lucrare de proastă calitate, pe care noi n-ar fi trebuit să o recepționăm. Însă cel care a fost acolo, la fața locului, din diverse motive, a recepționat-o. Uneori și din prostie se-ntâmplă lucrurile ăstea și nu din corupție”, a mai spus Tișe.
Alin Tișe: „Oamenii trebuie să știe că nimeni nu duce asfaltul acasă”
Președintele CJ Cluj a invocat anumite vicii ascunse la unele drumuri din județ: nu s-a respectat rețetarul, că nu s-ar fi pus ciment sau pietriș îndeajuns, „iar firmele care au dat omologarea au făcut-o <pe șestache>, fără să intervină cu nimic”.
„Nu întotdeauna vina este a celui care constată. Cert este că sunt drumuri care, deși au garanții doi ani, nu rezistă doi ani. Și-atunci noi suntem obligați, și asta facem, să reparăm drumul din garanția pe care am reținut-o constructorului pentru fiecare drum.
Oamenii trebuie să știe că asta se-ntâmplă: e o problemă de calitate a drumurilor. Sigur, firmele invocă problemele pe care le au: lipsa personalului de specialitate, lipsa colaboratorilor în ceea ce privește calitatea materialelor de construcții sau creșterea exagerată a prețurilor la anumite componente.
Și-atunci trebuie să facă rabat de la calitate pentru a se încadra în prețul de licitație. Sunt multe elemente, dar oamenii trebuie să știe că nimeni nu duce asfaltul acasă”, a mai spus Alin Tișe.