De ce a explodat prețul imobiliarelor, la Cluj. Răzvan Cuc: „Autoritățile îngreunează autorizările prin procese birocratice tot mai anevoioase”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã  

Preambul. Clujul este pe primul loc în România, medalie de aur, în ceea ce privește media prețurilor din imobiliare. Depășește capitala, depășește chiar și o serie de localități din țări mai avansate. Metrul pătrat a ajuns să coste peste 2.000 de euro în medie, asta pentru că există ansambluri unde se plătește peste 2.500 de euro. La naiba, a devenit un lux să trăiești în inima Ardealului! Media9 a vorbit cu persoane implicate, dezvoltatori, arhitecți, analiști, reprezentanți ai societății civile și i-a întrebat două lucruri: cum s-a ajuns la atâta piper presărat pe prețuri și cum se poate stopa/încetini această cursă a scumpirilor metrului pătrat util din noile ansambluri.

Potrivit zf.ro, pe primul loc în clasamentul naţional al oraşelor cu cele mai mari preţuri se situează Cluj-Napoca (cu o medie de 2.060 de euro pe metru pătrat util, după un avans de 5% la trei luni), capitala Transilvaniei fiind urmată de Bucureşti (cu +0,7%, până la 1.640 de euro pe metru pătrat), apoi de Braşov (+3,7%, până la 1.430 de euro pe metru pătrat), care a devansat Constanţa (+1,5%, până la 1.380 de euro pe metru pătrat) şi Timişoara (+1,4%, până la 1.340 de euro pe metru pătrat), acestea fiind urmate de Craiova (+1,2%, până la 1.300 de euro pe metru pătrat), Iaşi (+2,9%, până la 1.170 de euro pe metru pătrat) şi Oradea (+0,5%, până la 1.160 de euro pe metru pătrat).

Am discutat cu Răzvan Cuc, master-francizorul RE/MAX România.

Clujul rămâne un “hub” de top în România, ca un magnet regional administrativ și un Silicon Valley autohton, atrãgând constant noi locuitori și investitori. Sub presiunea demografică, dar și a unor venituri record din industria IT, preturile bat record după record, lună după lună.

Ca presiunea pe prețuri să înregistreze scăderi, singura soluție ar fi livrarea de noi unități într-un ritm ridicat, cu volume care să dubleze livrările din ultimii ani.

Această pârghie stă în mare măsură la autorități, care acum îngreunează autorizările prin procese birocratice tot mai anevoioase an de an – studiile de trafic fiind un exemplu.

Cred că dezvoltarea infrastructurii, așa cum e planificată, cu trenul metropolitan și autostrada urbană, ar putea aduce pe termen mediu noi arii largi de dezvoltare pentru proiecte rezidențiale ample, că o infuzie de “stocuri” în piață.

Altfel, presiunea cererii vă fi greu de compensat și prețurile vor continua să se aprecieze în zona metropolitană a Clujului. Însă aceste noi “supape rezidențiale” nu vor putea fi activate decât pe termen lung, ceea ce determină dezvoltatorii să crească prețurile constant accelerat – mai ales acum sub presiunea unui nou factor iminent = INFLAȚIA”, a arătat Cuc.

Răzvan Cuc este antreprenor din anii ’90, iar din 2013 dezvoltă subsidiara autohtonă a master francizei RE/MAX, cea mai mare rețea națională si globală de agenți imobiliari profesioniști.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.