De astăzi, aveți dreptul să refuzați prezentarea de documente în copie sau original, dacă acestea au fost emise de autoritățile publice

Printr-o lege votată în Parlament și promulgată în noiembrie 2021 de președintele României, începând de astăzi autoritățile publice nu vor mai putea solicita cetățenilor și companiilor documente emise de instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.
„Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, prevede legea.
Se elimină eternele copii după buletin, certificat de naștere, carte funciară, certificat de căsătorie, atunci când cetățeanul solicită un document de la una dintre instituțiile publice pentru carte de identitate, viză de flotant, cazier juridic, documente de la Registrul comerțului.
Legea completează astfel Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
„Din păcate, autoritățile nu sunt pregătite pentru această schimbare. Urmează, așadar, o perioadă de tranziție, în care aceste instituții vor fi nevoite să-și adapteze procedurile interne pentru a pune în practică schimbarea legislativă”, arată deputatul clujean Viorel Băltărețu, unul dintre susținătorii legii.
Primarul Emil Boc a anunțat luni că, deși legea nu obligă autoritățile locale să se supună (doar cele de nivel național), municipiul Cluj-Napoca a decis, de bunăvoie să facă acest lucru. Din ianuarie 2022, cetățenii Clujului vor putea semna un formular prin care să lase funcționari municipalității să ceară documente de la alte foruri în numele său.
România face astfel un pas important spre debirocratizare, care obligă, mai departe, la creșterea nivelului de digitalizare a administrației publice.