Directorul CTP Cluj, Liviu Neag: După Revoluție, mai multe orașe au renunțat la tramvai. Au mai rămas 10

Autor  admin   în       2 zile în urmã     501 Vizualizări.  

Directorul general al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, Liviu Neag, a făcut o radiografie a transportului cu tramvaiul în orașele românești în cadrul „Conferințele Club Feroviar 2025”, care s-a desfășurat în aceste zile la Oradea. 

Liviu Neag a arătat că, până la Revoluție, erau 14 orașe cu tramvai. În cinci dintre acestea, transportul urban pe șine a fost desființat: Constanța, Brașov, Reșița, Sibiu și Botoșani.

Foto: clubferoviar.ro

Liviu Neag nu a dat numele primarilor care au luat această măsură antieuropeană, însă potrivit clubferoviar.ro aceștia sunt: Radu Mazăre (PSD) la Constanța, George Scripcaru (PNL) la Brașov, Mihai Stepănescu (PSD, decedat în 2020) la Reșița, Cosmin Andrei (PSD) la Botoșani și Klaus Iohannis (PNL) la Sibiu.

Un singur oraș a reintrodus tramvaiul

Doar într-un singur oraș din țară, adică în Reșița, transportul cu tramvaiul a fost reintrodus, cu o cale de rulare nouă, executată de Porr Construct, și cu tramvaie noi aduse din Turcia. Reintroducerea transportului urban pe șină a fost ambiția actualului primar al Reșiței, Ioan Popa (PNL).

Formată din patru proiecte integrate, investiția de 110 milioane de euro a reconfigurat axul principal al orașului, îmbunătățind nu doar infrastructura tramvaiului, ci și drumurile, trotuarele, pistele de biciclete și spațiile verzi adiacente.

285 km cale dublă și 219 km cale simplă

Potrivit statisticii prezentate de directorul CTP Cluj-Napoca, Liviu Neag, care este și președintele Uniunii Române de Transport Public (URTP), rețeaua totală de linii de tramvai din România are în momentul de față 285 km cale dublă și 219 km cale simplă. Din total, 233 km sunt modernizați. Cât privește materialul rulant, pe șinele orașelor românești circulă în prezent 772 de tramvaie, din care 350 sunt noi. În tramvaie noi s-au făcut investiții în valoare totală de trei miliarde de lei, sumă comparabilă cu cea investită în modernizarea liniilor – 3,1 miliarde de lei.

La Cluj funcționează 26 de tramvaie

La Cluj, flota Companiei de Transport Local este compusă din 251 de autobuze, 9 microbuze, 112 troleibuze, 41 de autobuze electrice și 26 de tramvaie. Acesta deservesc 60 de linii de transport din oraș și acoperă o distanță totală de 421 de kilometri. De asemenea, sunt deservite cu 26 de linii de transport și comunele Florești (6 linii), Baciu (5 linii), Chinteni (4 linii), Apahida (7 linii), Feleac (3 linii) și Ciurila (1 linie), un total de 328 de kilometri.

Citește mai multe despre acest subiect, AICI.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.