Dar țevile cu dejecții când le opriți? Acțiune de igienizare a lacului Tarnița
Clubul Alpin Român Filiala Cluj, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, derulează o acțiune de igienizare a lacului Tarnița. Acțiunea va avea loc în acest weekend (7-9 iulie).
„În speranța că vremea va fi favorabilă, încurajăm toți cetățenii să participe la această activitate și, în acest fel, să contribuie la valorificarea unuia dintre cele mai apreciate obiective turistice din județ.
Consiliul Județean s-a implicat în numeroase acțiuni ce au vizat protejarea bogățiilor naturale, promovând un comportament ecologic și responsabil”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Tișe nu scoate însă niciun cuvânt despre adevărata problemă a lacului, și anume poluarea intenționată a apei. Să nu uităm, lacul Tarnița este cel care oferă apă potabilă la robinet clujenilor. Toată lumea știe că mai multe dintre cabane trimit direct în lac dejecții, apă murdară, dar nimeni nu reușește să stopeze fenomenul. Pe de altă parte, Consiliul Județean a repurtat și o victorie, prin interzicerea ambarcațiunilor cu motoare cu combustibil fosil pe lacurile Tarnița și Fântânele.
11
kilometri este distanța în linie dreaptă de la un capăt la cel opus al lacului
Evenimentul va beneficia de asistența și suportul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean.
Lacul Tarnița are o însemnătate deosebită pentru clujeni, reprezintă principala sursă de apă pentru numeroase localități din aval, inclusiv Municipiul Cluj-Napoca. Este un lac artificial construit în anul 1974 în scopuri hidroenergetice având o suprafață de cca 215 hectare, lungimea brațului principal al Văii Someșului cald de cca 8 km și brațul Râșca de cca 2,5 km.
Deșeurile prezente în zona lacului afectează sănătatea cetățenilor, frumusețea zonei din care face parte și vizitatorii dornici de conectarea pură cu natura