Dar țevile cu dejecții când le opriți? Acțiune de igienizare a lacului Tarnița

Autor  admin   în       1 year în urmã     978 Vizualizări.  

Clubul Alpin Român Filiala Cluj, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, derulează o acțiune de igienizare a lacului Tarnița. Acțiunea va avea loc în acest weekend (7-9 iulie). 

„În speranța că vremea va fi favorabilă, încurajăm toți cetățenii să participe la această activitate și, în acest fel, să contribuie la valorificarea unuia dintre cele mai apreciate obiective turistice din județ.

Consiliul Județean s-a implicat în numeroase acțiuni ce au vizat protejarea bogățiilor naturale, promovând un comportament ecologic și responsabil”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Tișe nu scoate însă niciun cuvânt despre adevărata problemă a lacului, și anume poluarea intenționată a apei. Să nu uităm, lacul Tarnița este cel care oferă apă potabilă la robinet clujenilor. Toată lumea știe că mai multe dintre cabane trimit direct în lac dejecții, apă murdară, dar nimeni nu reușește să stopeze fenomenul. Pe de altă parte, Consiliul Județean a repurtat și o victorie, prin interzicerea ambarcațiunilor cu motoare cu combustibil fosil pe lacurile Tarnița și Fântânele.

Revenind la igienizarea de acum, sprijinul forului administrativ județean se materializează prin punerea la dispoziție a ambarcațiunilor avute în dotare, precum și prin participarea unor angajați din cadrul aparatului de specialitate.

11

kilometri este distanța în linie dreaptă de la un capăt la cel opus al lacului

Manifestarea presupune colectarea deșeurilor atât de pe uscat, cât și de pe apă, din caiac, canoe sau barcă, urmând a fi acoperită o zonă de peste 25 de kilometri în jurul lacului, respectiv cca. 11 kilometri în linie dreaptă pe luciul de apă. De asemenea, participanții vor putea lua parte și la o campanie de conștientizare a populației.

Evenimentul va beneficia de asistența și suportul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean.

Lacul Tarnița are o însemnătate deosebită pentru clujeni, reprezintă principala sursă de apă pentru numeroase localități din aval, inclusiv Municipiul Cluj-Napoca. Este un lac artificial construit în anul 1974 în scopuri hidroenergetice având o suprafață de cca 215 hectare, lungimea brațului principal al Văii Someșului cald de cca 8 km și brațul Râșca de cca 2,5 km.

Deșeurile prezente în zona lacului afectează sănătatea cetățenilor, frumusețea zonei din care face parte și vizitatorii dornici de conectarea pură cu natura

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.