Danileț despre judecarea soților Ceaușescu: A fost o execuție, nu un proces

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1468 Vizualizări.  

Judecătorul clujean Cristi Danileț a scris astăzi pe Facebook despre procesul soților Ceaușescu și a concluzionat că a fost „o execuție”. Elena și Nicolae Ceaușescu au fost judecați și executați în ziua de 25 decembrie 1989.
„Din punct de vedere legal, acea procedură nu a avut nicio legătură cu ceea ce însemna, chiar și în acele vremuri, un „proces penal”: instituirea acestui Tribunal extraordinar a fost desemnată dubios, completul de judecată a fost constituit cu militari și civili, rechizitoriul de două pagini a fost întocmit in acea zi, la dosar nu era nicio probă, inculpații au avut un avocat care a renunțat să îi apere, soluția a fost dată fără cale de atac. A fost o execuție, nu un proces”, a arătat Danileț.
În mod clar, în prezent asemenea procese nu mai sunt posibile. „Azi, Constituția interzice înființarea de instanțe extraordinare”, a mai transmis Danileț.
Iată întreaga sa postare:
Judecătorul: „Tribunalul, în numele legii şi al poporului, deliberînd în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpaţii Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena la pedeapsa capitală şi confiscarea totală a averii, pentru săvîrşirea infracţiunilor de genocid, subminarea puterii de stat, act de diversiune şi subminarea economiei naţionale.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 25 decembrie 1989”.
La ora 14.50, a fost pusă în aplicare sentinţa Tribunalului Militar Excepţional.
Din punct de vedere istoric, s-a sfârșit un regim dictatorial și a început mersul anevoios către democrație. Nu am ajuns acolo, încă suntem in postcomunism.
Din punct de vedere legal, acea procedură nu a avut nicio legătură cu ceea ce însemna, chiar și în acele vremuri, un „proces penal”: instituirea acestui Tribunal extraordinar a fost desemnată dubios, completul de judecată a fost constituit cu militari și civili, rechizitoriul de două pagini a fost întocmit in acea zi, la dosar nu era nicio probă, inculpații au avut un avocat care a renunțat să îi apere, soluția a fost dată fără cale de atac. A fost o execuție, nu un proces.
Azi, Constituția interzice înființarea de instanțe extraordinare, pedeapsa cu moartea a fost desființată, iar procesele se instrumentează de magistrați de carieră, nu de „civili”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.