Dai cadouri educatoarelor ori profesorilor? „Era văzut negativ să nu duci cadou învățătoarei de Crăciun, 8 Martie, Paște”

Autor  Ionel Lespuc   în       7 ore în urmã     169 Vizualizări.  

Obiceiul de a oferi cadouri educatoarelor și profesorilor rămâne un subiect controversat și discutat intens în comunități, în special pe platformele de socializare. Mulți părinți se confruntă cu presiunea de a aduce atenții, temându-se că lipsa acestora ar putea influența modul în care copiii lor sunt tratați.

Un utilizator Reddit, aflat la prima experiență cu sistemul de stat, povestește despre presiunile resimțite: „Așa cum spune și titlul, sunt presat în mare parte de către părinți dar și de către diverse persoane din sistemul de stat sau obișnuite cu vechile metehne, să duc diferite cadouri/atenții educatoarelor copilului meu pentru că de aceea primesc doar feedback negativ de la ele.” El se întreabă dacă lipsa cadourilor va duce la un tratament diferit pentru copilul său și adaugă: „Chiar e nevoie să duc cadouri educatoarelor pentru ca ele să se comporte frumos cu copilul meu?”

Pe de altă parte, alți utilizatori argumentează că oferirea de cadouri nu este necesară și că educatorii nu așteaptă acest tip de atenții pentru a trata copiii corect. Unul dintre aceștia scrie: „Nu e nevoie. Prietena mi-e educatoare. Dacă o educatoare are feedback negativ despre copil, nu ți-l zice pentru că s-ar aștepta la cadou, ci pentru că probabil copilul nu s-a comportat cum ar fi trebuit.” Acest utilizator sfătuiește părinții să discute direct cu educatorii dacă există probleme.

Un alt comentator, care spune că face parte din generația ’90, împărtășește experiențele propriei familii în legătură cu refuzul de a da cadouri profesorilor: „Mama mea, împreună cu 2-3 prietene, refuzau să facă acest lucru. Era văzut ca ceva negativ să nu duci cadou învățătoarei de Crăciun, 8 Martie, Paște, absolvire etc.” Acesta adaugă că, în toți anii de școală, nu a simțit că ar fi fost tratat diferit doar pentru că familia sa a ales să nu ofere cadouri profesorilor.

De asemenea, un alt părinte adaugă că, deși îi face plăcere să aducă mici atenții la anumite ocazii, nu consideră că acest lucru ar trebui să fie o normă. „Eu am făcut cadouri de 8 Martie fiindcă mi-e drag să mă duc la grădi și mai târziu la școală cu ceva simbolic. Consider că așa cum eu nu mă uit urât la alți părinți ca nu vin cu nimic la școală, nici părinții care nu sunt de acord nu ar trebui să se uite urât la mine.”

Un alt utilizator sugerează că, de fapt, discuțiile simple cu copilul pot fi mai valoroase decât oferirea unor cadouri: „Nimic în viață nu trebuie. […] Poți să îți faci o părere despre comportamentul educatoarei cu copilul tău dacă pui întrebările clasice ‘Cum a fost azi la creșă/grădiniță’ și chiar depui efort să asculți ce zice copilul.”

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.