„Dă tonul unei noi strategii de dezvoltare”. Bugetul comunei Florești a fost aprobat
Bugetul comunei Florești a fost aprobat astăzi, în ședința Consiliului Local. Consilierii au votat în unanimitate.
Primarul Bogdan Pivariu a mulțumit consilierilor locali, pentru vot, și aparatului din Primărie, pentru redactarea acestui buget. “Avem un buget care să transforme Floreștiul într-o comună modernă”, a spus Pivariu, la finalul ședinței de Consiliu Local.
“Este cel mai responsabil proiect de buget post-revoluționar. Dă tonul unei noi strategii de dezvoltare în Florești”, a adăugat și Anca Iakab-Chircă, de la PNL, președintele de ședință.
90,3
milioane de lei este totalul veniturilor estimate pe anul 2021. La această sumă se adaugă un credit angajat 44,3 milioane de lei.
38,2 de milioane de lei din cele 90, plus creditul de 44,3 milioane, merg către investițiile foarte ambițioase ale comunei. Cea mai importantă felie din investiții are în vizor dezvoltarea infrastructurii. Sunt bugetate, desigur, proiectele metropolitane, centură și metrou, la care Floreștiul are partea sa de contribuție. De asemenea, sunt prevăzuți bani pentru varianta sud, cu exproprieri și execuție, modernizarea străzii Eroilor, pentru o pasarelă pietonală Florești – zona Metro, asfaltarea arterei Valea Sănăslăului – Andrei Mureșanu – Gh. Doja, exproprieri și execuție de alte drumuri și trotuare, totemuri intrare și ieșire, semaforizarea Cetății – Tăuțiului, modernizarea drumului spre Tăuți. În total, infrastructura ar urma să absoarbă 62 de milioane de lei, incluzând aici întregul cuantum al creditului.
2,1
milioane de lei sunt rezervați pentru educație: sunt bugetate studii de fezabilitate și proiecte tehnice pentru o nouă școală, o nouă grădiniță, etajarea școlii gimnaziale Gh Șincai și multe altele.
Parcuri, piste de biciclete în Florești și Luna de Sus, piață agro-alimentară cu parking, promenadă pe malul Someșului, adăposturi pentru animale cu și fără stăpân. Sunt câteva investiții în creșterea calității vieții, propuse de Primărie. Suma pusă deoparte în buget este de 4,5 milioane de lei.
2,9
milioane de lei în utilități: canalizare în Tăuți, modernizarea alimentării cu apă, iluminat stradal, începerea introducerii rețelelor aeriene în subteran.
4,1
milioane în agrement și sport, inclusiv bazin de natație și skate park.
3,2
milioane de lei sunt puși deoparte pentru digitalizare, cumpărare de calculatoare, panouri pentru afișarea orei de sosire a mijloacelor de transport în stații și camere pentru supraveghere video extinsă în comună, în special în zonele unde se aruncă deșeuri clandestin.
Este așezată în buget suma de 1,2 milioane de lei pentru urbanism. Asta înseamnă plan urbanistic general, PUZ reparator (care să inventarieze spațiile din zona construirii și să găsească soluții de creștere a calității vieții), PUZ pentru malul Someșului și mult așteptatul studiu de trafic.
În Luna de Sus și Tăuți vor fi construite capele, unde se vor ține slujbele de înmormântare.