Cunoscut arhitect clujean: care e cel mai util proiect pentru Cluj, de ce avem nevoie de trei aquapark-uri și cum ar putea fi reduse ambuteiajele în Cluj

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     4674 Vizualizări.  

Invitat la emisiunea Real Estate Agenda, produsă de Napoca Live și realizată împreună cu Media9, Vlad Negru, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți ai Clujului, a fost rugat să răspundă la șase întrebări din trei categorii diferite care se referă la dezvoltarea Clujului. Rubrica respectivă se numește „Extra – sinceritate”.

Citește și acest articol de pe Media9, care îți spune de ce crede arhitectul Vlad Negu că metroul de la Cluj este o necesitate: „Eu văd o rețea extinsă, etapizat, pe mulți ani”

1. Realizatorul emisiunii: Completează propoziția următoare: Din punct de vedere urbanistic, Clujului îi lipsește…?

Vlad Negru: Un instrument de digitalizare completă de tip GIS. GIS-ul este o bază de date geografice, sociologice și de populație, puse într-un format digital specific, care devine foarte util pentru a-ți cunoaște teritoriul în timp real și pentru a putea face față la diferite simulări: de la simulări de trafic, la amplasarea unor unități de învățământ noi, în așa fel încât să fie cât mai eficientă poziționarea.

Sunt foarte multe date care pot fi conectate în acest sistem. Cred că ne-ar putea ajuta la anumite momente de oportunitate sau, de ce nu, la un pericol, dacă ar fi să ne referim la ultimii doi ani.

2. Cel mai important proiect din cariera ta a fost … ?

Vlad Negru: Este următorul 🙂. Dacă ar fi să vorbesc despre un proiect care ne-a pus la încercare cu resurse și know-how pe toate planurile, cred că este rebrandingul pentru grupul Vodafone în perioada 2011 – 2013. De departe este acest proiect.

3. Ești de acord cu blocuri turn de peste 20 de etaje în Cluj?

Vlad Negru: Da. E foarte simplu să fii de acord cu ceva care nu se întâmplă de fapt. Acum avem două proiecte de acest gen la Cluj: cel din Piața Abator și cel de la nodul N (de pe Calea Florești – n.r.). Niciunul nu este finalizat.

Locuirea în clădiri înalte și foarte înalte, din cauza normelor de prevenire și stingere a incendiilor, și nu numai, este foarte ineficientă economic. Eu nu cred că aici vorbim despre o situație reală care va prolifera într-un viitor apropiat sau mediu. Nu sunt neapărat funcționale.

4. Este nevoie de trei aquapark-uri în județul Cluj, unul la Cluj, altul la Chinteni, celălalt la Turda?

Vlad Negru: Da. Și mă gândesc la publicul acela compus din părinți cu copii mici, pentru care o alternativă de petrecere a timpului liber de acest fel, de apropiere de apă, este importantă. În momentul ăsta avem doar piscine pentru înotători în Cluj. Eu m-aș bucura să văd primul aquapark.

5. Testul grilă. Cel mai util proiect pentru Cluj este:

a) metroul;

b) centura metropolitană;

c) trenul metropolitan.

Vlad Negru: a, b și c. Dacă ar fi „cel mai cel” aș spune centura metropolitană.

6. Ambuteiajele din Cluj se pot reduce prin:

a) lărgirea multor artere și îngustarea trotuarelor;

b) renunțarea la benzile bus;

c) reducerea benzilor de circulație și a parcărilor din centru.

Vlad Negru: Niciuna din ele. Cred că extinderea liniilor de transport în comun ar fi foarte importantă. Alternativa ar trebui să țină seama de transportul persoanelor și nu de transportul mașinilor. Asta trebuie să fie paradigma mobilității urbane. Și cred că extinderea buclelor de transport în comun pe linii dedicate la nivel de oraș ar fi cea mai bună soluție. Și cea mai rapidă. Plus soluțiile de descurajare a folosirii mașinilor proprii.

Vezi emisiunea aici:

Vlad Negru (43 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți clujeni. A absolvit Liceul de Arte plastice din Cluj și, mai apoi, cursurile Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul UTCN (2003) + un master în arhitectură la aceeași universitate. Este membru în Comisia Tehnică de Amenajare Teritorială și Urbanism de la Consiliul Județean Cluj și managing partner la biroul de arhitectură Trans Form. 

Site-ul wallstreet.ro a relatat povestea arhitectului clujean Vlad Negru și a biroului Trans Form. Printre clienții Trans Form s-au numărat, de-a lungul timpului, Inditex, Vodafone Euro Gsm, Holdinvest, Petrom (nu direct, ci prin subcontractori), Arcada, Power Belt, Primăria municipiului Bistrița și Primăria municipiului Timișoara, iar mai recent grupul Iulius.

Cei de la Trans Form au lucrat pentru Inditex, compania spaniolă care deține brandurile Zara, Bershka sau Stradivarius, dar s-au ocupat și de refacerea fațadei magazinului Unirea Shopping Center din centrul Capitalei. De asemenea, pentru a colabora cu Vodafone, Trans Form a participat la o licitație la care au mai concurat alte șase firme, selecția constând în rebrandingul a două magazine ale operatorului.

 

 

 

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.