Cum vrei să se dezvolte Clujul? Primarul și Banca Mondială îți cer părerea despre centură, metrou, spitale și parcuri

Autor  admin   în       3 years în urmã     809 Vizualizări.  

Dezbatere publică organizată de Primărie, loc luni, 15 noiembrie, începând cu ora 17:00. 

„Vă invităm să participați la dezbaterea publică online având ca temă Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), pentru perioada 2021-2030″, arată reprezentanții Primăriei. SIDU a fost elaborată de experții Băncii Mondiale și este instrumentul în baza căruia Clujul va putea atrage finanțări nerambursabile în exercițiul 2021-2027 al Comisiei Europene.

„Persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii vor fi înscrise pe platforma online de videoconferință, pe baza unui formular completat online pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, până înainte cu minimum 4 ore de ora stabilită pentru începerea ședinței, accesibil la acest link”, mai spune comunicatul Primăriei.

„Viziunea SIDU Cluj-Napoca 2021-2030 își propune să fie o reflecție a perspectivei pe care cetățenii, mediul de afaceri, experții și administrația locală o au deja cu privire la viitorul acestei zone urbane, care s-a conturat în ultimii ani printr-un efort impresionant de dezvoltare a unui ecosistem unic în România”, arată specialiștii Băncii Mondiale.

Cel mai important proiect al Clujului, care este finanțat de la Guvern, dar din fonduri europene, este centura metropolitană. Bugetul estimativ este de 600 de milioane de euro, însă ultimele informații sunt că proiectul va depăși 800 de milioane. Urmează autostrada spre Oradea și spitalul regional.

Al doilea nivel este cel județean; aici se adaugă și investițiile Companiei de apă Someș, care a accesat sume importante de bani din fonduri europene. La acest palier, cea mai importantă este considerată extinderea pistei de decolare/aterizare a aeroportului la 3.400 de metri, astfel încât la Cluj să poată ateriza și avioane transoceanice.

La palierul metropolitan este trecut metroul și trenul metropolitan. Trenul este singurul care s-ar putea face accelerat, însă aici Clujul înaintează mult prea încet. SIDU vorbește și despre construirea unei legături rutiere Gilău – Cluj, pe partea de sud, unde ar trebui să se creeze prioritate pentru transportul public. Proiectul a fost evaluat la 25 de milioane de euro.

Pentru Cluj-Napoca, Banca Mondială consideră că amenajarea parcurilor este cea mai importantă, respectiv realizarea unui culoar de mobilitate est-vest.

SIDU a realizat și evaluare a strategiei anterioare, 2014-2020, arătând ce s-a făcut și ce nu. Veți vedea că unele proiecte s-au început, unele chiar s-au dus la bun sfârșit, dar există suficiente planuri care nu s-au mai materializat.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.