Cum vede Boc viitorul Clujului: autobuze fără șofer și autobuze cu hidrogen

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1424 Vizualizări.  

Clujul și-a propus o adevărată revoluție în domeniul transportului public. Accelerăm puternic și nu mai scoatem fum pe țeava de eșapamanent din 2028. Primarul Emil Boc a afirmat că, din primăvara anului viitor, în oraș ar putea sosi primele autobuze autonome.

Termenul inițial fusese primăvara lui 2020, dar pandemia a schimbat prioritățile.

Producători de autovehicule fără șofer au venit la Cluj și au studiat traseul pe care ar urma să circule autobuzele. Este vorba despre linia 0 sau linia verde, gândită să lege principalele puncte de interes din centru. Vehiculele vor fi electrice.

Autobuzele fără șofer se vor învârti între Primărie, cimitir, Teatrul Național (tribunal, finanțe, catedrală), Piața Mihai Viteazu, Teatrul Maghiar și BT Arena.

Astăzi, primarul Emil Boc a vorbit pentru prima dată despre cumpărarea unor autobuze cu hidrogen. Există tot mai mulți producători de autobuze cu hidrogen, mai nou au apărut în Germania și trenuri alimentate cu acest compus al apei. Va fi interesant de văzut care va fi politica transportului la Cluj, având în vedere că, în ultimii ani, s-au cumpărat peste 100 de autobuze noi diesel (Solaris, Mercedes și Iveco). Poate producătorii ne oferă sistemul buy-back :).

Ce păstrăm: cele 31 de autobuze electrice, cele 24 de tramvaie și cele 50 de troleibuze nou cumpărate. Necesarul zilnic de vehicule trece însă de 200.

Inițial, Emil Boc a spus că vom avea întreaga flotă de autobuze ecologice în 2025, apoi a avansat termenul 2027. Astăzi a subliniat că până în 2028 vom circula cu un transport public 100% verde.

„Lucrăm la o strategie ca orașul să devină neutru din punct de vedere al poluării până în 2050”, a menționat Emil Boc, la Realitatea FM.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.