Cum vor arăta liceul „Bălcescu” și zona adiacentă. Se construiesc un corp de clădire nou și o sală de sport la standarde

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2891 Vizualizări.  

Ordinul Arhitecților din România a anunțat astăzi câștigătorii concursului de soluții organizat alături de Primăria clujeană. Tema a fost regândirea liceului “Nicolae Bălcescu” și a zonei adiacente, până la hala agro-alimentară. Se va redescoperi Canalul Morii, în partea sa dinspre piața Mihai Viteazu.

Clădirea principală a liceului “Bălcescu” a fost construită în 1894 în stil ne0-renascentist.

“În acest moment, liceul este organizat haotic, are trei clădiri, dar niciuna exclusiv pentru un ciclu, primar, gimnazial sau liceu. Este un melanj între clase, iar înainte de pandemie se învăța în două ture. Dezorganizare la nivel de clădiri și clase. Liceul are 1.680 de elevi care învață în orice colț, de la demisol la etajul I sau II, depinde de înălțimea clădirii. Sunt 60 de clase, dar ar trebui în 70, conform ultimelor prevederi ale Ministerului Educației, plus laboratoare”, a explicat Diana Stoian, arhitect, autoarea caietului de sarcini.

  • Locul I, premiat cu contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 2.499.780 lei, fără TVA:
    S.C. SQM ARCHITECTURE S.R.L. în asociere cu S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L. și S.C. HAB PRO CREATIV S.R.L.
    Autori principali: Urcan Remus Cristian și Filip Ionuț Radu
    Coautori: Hotea Timotei și Urcan Remus Cristian
    Colaboratori arhitectură: S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L. și S.C. HAB PRO CREATIV S.R.L.
    Colaboratori specialități: S.C. XC PROJECT S.R.L. și S.C. CSP PROIECT S.R.L.

    Potrivit noului concept, se va construi un corp nou de clădire pentru școală, se va realiza un scuar verde circular, iar terenurile de sport vor fi mutate în estul parcelei. Actuala sală de sport, care nu este conformă, urmează să fie demolată. În schimb, sala de gimnastică de pe strada Argeș va fi reconfigurată, își va păstra funcțiunea de gimnastică și de scrimă, dar acolo se va realiza și o altă sală de sport, la standarde, pentru liceul “Bălcescu”.

„Am participat la concurs dintr-o joacă, a contat juriul și credibilitatea pe care Clujului o are, alături de OAR, în privința concursurilor de arhitectură. Este un rezultat nesperat. Tot timpul am simțit că e o singură rezolvare a proiectului”, a spus Ionuț Radu Filip, unul dintre arhitecții din echipă.

“Soluția câștigătoare denotă suplețe, flexibilitate, un soi de modestie în relație cu contextul și este o propunere simplă”, a spus Horia Marinescu, președintele juriului.

  • Locul al II-lea, premiat cu 83.000 lei: S.C. SIMPLE ARCHITECTURE S.R.L.
    Autori principali: Chioran Bogdan, Pintea Dan Andrei, Rădac Florin, Boca Ștefania
    Coautori: Pop Monica Rodica
    Colaboratori arhitectură: Blănaru Alexandu, Hăprian Marius Alexandru, Koça Spiro, Ivan Vasile Septimiu
    Colaboratori specialități: Deepak Jain, Colda Ciprian, Sabou Ruben

  • Locul al III-lea, premiat cu 41.500 lei:
    NORMA ARHITECTURĂ ȘI URBANISM S.R.L.
    Autori principali: Fleșeriu Alexandru Nicolae, Péter Eszter, Farkas Kinga, Oana Antonia Filip, Radu Nicolae Stoica, Emil Horga

  • Mențiune specială:
    STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN SRL.
    Autori principali: Maria-Iulia Stanciu / Cosmin Gălățianu / Eduard Dumitru Untaru
    Coautori: Florian Stanciu, Cosmin Valentin Georgescu, Roberta Iulia Frumușelu, Octavian Bîrsan, Alexandru Cristian Beșliu, David Sebastian Mihai, Sebastian Cosmin Ciulei

26 de echipe de proiectanți au depus planșe până vineri, 28 octombrie, data limită. Acesta este al optulea concurs de soluții din ultimii patru ani, organizat de Ordinul Arhitecților din România, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, dar acesta este primul care regândește o instituție de educație și zona adiacentă.

„Vom propune profesorilor, părinților și elevilor rafinarea acestui proiect”, a spus Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei.

Obiectivele proiectului:

  • Regândirea ansamblului alcătuit din corpurile de liceu actuale, clădirea de locuit și sala de gimnastică în vederea maximizării suprafețelor folosite pentru liceu și adaptării spațiului liceului la principiile educaționale ale secolului nostru
  • Integrarea în zona istorică protejată prin punerea în valoarea a elementelor valoroase existente și adecvarea noilor intervenții.
  • Încadrarea suprafeței destinate construcțiilor ansamblului liceal propus în suprafață desfășurată construită totală de maxim 17.620mp.
  • Modernizarea / extinderea funcțiunilor și spațiilor actuale ale liceului, astfel încât să satisfacă nevoilor unui număr maxim de 1776 elevi, organizați în 70 de clase.
  • Imaginarea unui sistem de îmbunătățire a tuturor parametrilor semnificativi ai bilanțului energetic, la nivelul anvelopei și instalațiilor, la corpurile de clădire care se păstrează. Imaginarea unor soluții noi de eficientizare energetică pentru corpurile de clădire care se propun și implementarea conceptului nZEB.
  • Amenajarea curții școlii cu accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediul.
  • Amenajarea spațiului urban adiacent liceului în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a acestuia de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători, integrând principiile walkable și smart city.

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari:

arh. Horia Marinescu, președinte – Austria

arh. Daniel Pop – reprezentant autoritate contractantă

arh. Johannes Bertleff – România

arh. Ștefan Tuchilă – Franța

arh. Mihaela Criticos – România

arh. Mariana Michiu – reprezentant OAR Filiala Transilvania

arh. Șerban Patrulius – România

Membri supleanți:

arh. Maria Duda – România

arh. Daniela Calciu – România

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.