Cum trece un proiect imobiliar „ca prin brânză”. Opozanții nu s-au mai opus

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     2475 Vizualizări.  

Proiectul noului sediul al Facultății de matematică și informatică UBB se face. A intrat pentru a treia oară în comisia de urbanism, dar de data aceasta s-a dus glonț către avizare. Opozanții de dățile trecute nu s-au mai opus.

Vorbim despre o clădire propusă în curtea Radio Cluj, pe latura dinspre complexul Fortuna. Imobilul va avea două niveluri de subsol, parter și două etaje, conform planului urbanistic de detaliu.

La precedentele dezbateri, vocile contra le-au acoperit pe ele pro. „Noua clădire va eclipsa Casa Radio, o va ascunde dinspre Someș, ea nu va mai exista. Este o clădire anacronică”, a spus Adrian Iancu. “Nu face cinste UBB. Se vede că este o parcelă dezmembrată, nu cred că trebuie să avem această intervenție”, a subliniat și Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului. “Casa Radio este o clădire cu o arhitectură de bună calitate din anii ’60. Nu îmi place ce văd”, a fost de părere și arhitectul Voicu Bozac. “Casa Radio este o clădire categoric ilustrativă pentru epoca sa, un edificiu important din punct de vedere cultural. Ce se propune aici este absurd”, a completat Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al municipiului.

Concesia pe care a făcut-o UBB, luni, a fost reducerea numărului de etaje, de la patru la două. Arhitecții de la K&K Studio de proiectare au arătat însă că, potrivit planului urbanistic general, s-ar fi putut construi cinci etaje. Radio Cluj a transmis un document prin care solicită ca noua clădire să nu îi ecraneze antenele.

Primarul Clujului, Emil Boc, a condus ședința și a dat de înțeles că nu mai acceptă un refuz. Cum spuneam, niciunul dintre urbaniști nu a mai intervenit. Nici măcar cei care considerau că dimensiunea curții Radio Cluj a fost gândită astfel cu un rost și că nu este cazul să se construiască pe orice petec de teren rămas liber de construcții.

Să observăm cât se poate de obiectiv, sunt informații publice, că Boc este în continuare angajatul UBB. Potrivit declarației sale de avere, în 2021 a câșigat 71.490 de lei din postura de conferențiar universitar, adică 5.957,5 lei pe lună.

Universitatea Babeș-Bolyai a obținut 1.200 de metri pătrați de teren în curtea Radio Cluj. Suprafața construită (amprenta la sol) a clădirii propuse pe parcelă va fi de 412 metri pătrați, iar suprafața desfășurată, de 2.147 de metri pătrați.

Se dorește realizarea a unui amfiteatru de 120 de persoane, 6 laboratoare, 4 săli de seminar (care să găzduiască fiecare 30 persoane), zonă administrativă cu o sală de consiliu, secretariat, oficiu și birou al decanului, birouri pentru doctoranzi, birouri pentru cadre didactice, spațiu tehnic, arhivă și grupuri sanitare.

Capacitatea clădirii este de 482 de studenți și cadre didactice, care se pot afla concomitent în clădire.

Casa Radio, inaugurată în 1967, ar putea fi declarată monument istoric, având în vedere că are o vechime de peste 50 de ani.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.