Cum stăm cu aerul pe care îl respirăm. Poate e timpul să vă îngrijorați

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     5160 Vizualizări.  

De curând a apărut un top european al poluării, realizat în baza analizelor realizate de compania poloneză Airly, iar Clujul stă foarte prost. E tocmai pe ultimul loc dintre orașele măsurate în ceea ce privește concentrația de dioxid de azot, NO2.  

Creșterea pentru perioade scurte a concentrației de NO2 este de așteptat să genereze mai multe spitalizări pentru persoanele cu boli respiratorii, mai multe intervenții de urgență pentru oamenii cu probleme cardiovasculare și respiratorii și mai multe decese în rândul celor care suferă de aceste boli. Pentru perioade mai lungi, mortalitatea este mai mare în zonele în care expunerea la NO2 este mai intensă, arată specialiștii de la Greenpeace. 

Pe lângă oxizi de azot, la Cluj-Napoca se înregistrează depășiri majore în ceea ce privește particulele în suspensie PM 2,5 și PM 10. Un grup de ONG-uri (Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici, Cluj School of Public Health, Declic și Ecopolis) a instalat la Cluj senzori pentru deterninarea calității aerului, iar primele rezultate sunt foarte proaste. Reprezentanții ONG-urilor se plâng că Primăria nu a dorit să îi ajute deloc și că au trebuit să găsească persoane private sau companii care să “adopte” acești senzori.

“Am dorit să instalăm 25 de senzori și am cerut sprijin de la Primărie. Inițial ne-au promis ajutor, apoi – după ce am cumpărat senzorii din donații – s-a făcut liniște. Am discutat cu specialiști care ne-au indicat zonele unde trebuie instalați senzorii, în puncte reprezentative, și am căutat persoane care să îi adopte. Deocamdată am găsit 12 gazde, mai avem de căutat adoptatori”, a spus Ștefan Voinea, de la Observatorul Român de Sănătate.

Traficul auto, centralele de apartament sau construcțiile sunt o parte dintre poluatorii aerului.

Rezultatele se găsesc pe o hartă la adresa purpleair.com și indică, așa cum subliniam, valori crescute în ceea ce privește particulele în suspensie PM 2,5 și PM 10. Am urmărit timp de trei zile valorile indicate, iar cea mai mare a fost de 44. “Luați în considerare reducerea activităților în aer liber”, este mesajul de avertizare. Bulinele roșii încep de la valoarea de 25, dar nici bulinele galbene nu reprezintă un aer sănătos.

„Vom trage primele concluzii la șase luni de la instalarea senzorilor”, a subliniat Ștefan Voinea.

La Cluj există puncte de măsurare a aerului administrare de Agenția Națională de Protecția Mediului, însă unele au senzori defecți.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.