Cum și unde vor fi TUNELURI pe centura metropolitană. Ca orice autostradă, centura a avea centre de întreținere, benzinării, parcare TIR

Primăria a postat astăzi pe website-ul propriu planul urbanistic zonal pentru centura metropolitană.
Ca orice proiect, și acesta trece printr-un amplu proces de consultare publică. De fapt, mai mult decât orice proiect.
“În perioada 13 noiembrie – 3 decembrie 2020 publicul interesat are posibilitatea de a transmite propuneri, sugestii și opinii cu privire la propunerile PUZ (de pe raza UAT Cluj-Napoca) pe adresa de e-mail registratura@primariaclujnapoca.ro sau la sediul Primăriei, Calea Moților nr.7. Datorită complexității și impactului P.U.Z, se va organiza și o dezbatere publică pe tema PUZ Drum Transregio TR35, în prima jumătate a lunii decembrie, la o dată ce va fi comunicată ulterior. Dezbaterea publică pe tema PUZ este distinctă de dezbaterile organizate în 4.12.2020 și 7.12.2020 în vederea obținerii avizului de mediu”, se arată pe site. Dacă aveți idei, acum e momentul.
Este un moment bun să căutăm detalii interesante despre viitoarea centură. De exemplu, să vorbim despre tuneluri.
Știați că? Centura metropolitană va avea regim de autostradă pe toată lungimea sa, 41 de kilometri, cu două benzi pe sens. Chiar trei, înainte și după noduri. Totuși, informațiile noastre sunt că reprezentanții CNAIR au încercat să îi convingă pe proiectanți ca tunelurile să aibă doar câte o bandă pe sens.
În prezentul proiect sunt propuse două tuneluri, unul de la km 19+530 la km 19+980 în lungime de 450 m ce traversează pădurea Mănășturului și cel dea-al doilea tunel de la km 21+035la km 21+275 în lungime de 240 m ce traversează pădurea Bisericii.
“Primul dintre tuneluri se va realiza prin sistemul de execuție cu plafon, numită și metoda semideschisă. Această metodă presupune mai întâi o defrișare în zona împădurită și o excavare în taluz stabilpe viitorul amplasament al tunelului. (…) Peste aceasta, se va așterne un strat vegetal protejat cu saltea antierozională în grosime de 20 cm, și inierbarea respectiv împădurirea cu arbori de talie mică. (…) Tunelul al doilea se va realiza prin sistemul de execuție construite prin metoda închisă. Acesta tehnologie de execuție presupune realizarea săpăturii pe tronsoane mici, săpătura realizându-se în mod convențional sau mecanizat, după care se trece la securizarea și consolidarea acestuia. Se propune astfel torcretarea cu beton și ancorarea pereților și a tavanului săpat. Mai apoi se realizează impermeabilizarea tunelului și realizarea unei cojii interioare din beton armat prefabricat și rostuit. Acest tunel are principalul avantaj faptul că terenul de deasupra rămâne netulburat și neafectat, fără a afecta vegetația forestiera de pe el”, se arată în studiul de fezabilitate.
Centura va avea două centre de întreținere și intervenții, unul la Gilău și unul la intersecția cu DN1, spre Feleacu, unde vor exista câte o benzinărie și o parcare de camioane, respectiv două parcări de scurtă durată, una la Florești și una către Bulevardul Muncii.
41
de kilometri și 20 de noduri va avea noua centură, care ar urma să fie terminată în 2026.
Proiectul mai propune montarea de bariere antifonice în zonele în care traseul de suprafață se apropie de așezările umane și plantarea unor perdele forestiere din specii lemnoase locale în zonele lipsite de vegetație forestieră.