Cum și când pot fi ridicate restricțiile la Cluj. Prefectul județului: „Așa e mersul valului”

Autor  Tudor Știrbu   în       3 years în urmã     2193 Vizualizări.  

Media9.ro a încercat să afle când va ieși municipiul Cluj-Napoca de sub restricțiile impuse în această perioadă de pandemia COVID-19 și a vorbit cu prefectul județului, Tasnádi Szilárd, despre acest subiect. 

Restricții, în mod unitar în România

„Restricțiile, în momentul de față, se aplică în mod unitar pe toată suprafața României, indiferent de incidență. Avem doar un singur scenariu, nu mai avem acele trei-patru scenarii cu restricții de weekend sau de zi cu zi în funcție de rata infectării.

În momentul de față, nu știu să existe un plan, un proiect de modificare legislativă. În orice caz, va trebui să existe o intervenție a guvernului asupra unei hotărâri de Guvern. Adică să se modifice legislația în vigoare și-atunci vom putea vorbi de diversificare, de relaxare sau cum vreți să-i spunem”, a declarat, pentru Media9.ro, prefectul județului Cluj.

E posibil

Oficialul clujean a mai spus că e posibil ca în luna decembrie să ajungem la o rată de infectare COVID-19 sub 3 cazuri la o mie de locuitori, dat fiind trendul din ultima perioadă.

„Probabil că în decembrie o să ajungem sub 3 cazuri la mia de locuitori, pentru că așa e mersul valului. Avem o ascensiune, după care avem o scădere. Însă nu știu care e optica INSP-ului (Institutului Național de Sănătate Publică – n.r.) care face parte din CNSU și cum vor fi propuse aceste relaxări, mai ales că avem alte state din Uniunea Europeană care vorbesc de al cincilea val. Nu știu care este calculul din punct de vedere epidemiologic”, a explicat, pentru Medi9.ro, Tasnádi Szilárd.

Cum pot fi ridicate restricțiile la Cluj

Prefectul județului Cluj a mai declarat că, în situația în care municipiul Cluj-Napoca ar ajunge în decembrie la o rată a incidenței COVID-19 de sub 3 cazuri la mia de locuitori, restricțiile pot fi ridicate, dar numai printr-o hotărâre de guvern.

„Se pot ridica restricțiile, dar asta ar presupune o hotărâre a guvernului care să modifice vechea hotărâre de guvern. Asta ar presupune o intervenție a Executivului, o hotărâre care este în vigoare și prin care s-a prelungit din nou starea de alertă.

În momentul de față, această hotărâre conține restricțiile de acum. Și nu ține cont de rata incidenței, chiar dacă vorbim de sub 3 cazuri la 1.000 de locuitori. Acum și în localitățile în care rata infectării este zero se aplică aceleași restricții ca în orașele sau în municipiile unde avem 10 sau 12 cazuri la 1.000 de locuitori”, a mai spus prefectul județului Cluj, Tasnádi Szilárd.

Hotărârea guvernului din 8 noiembrie 2021

Pe 8 noiembrie 2021, a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 1.183 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Rata incidenței COVID-19 pe municipiul Cluj-Napoca a fost astăzi, 21 noiembrie, conform DSP Cluj, de 4,98 de cazuri la 1.000 de locuitori. Potrivit aceleași surse, rata incidenței pe județul Cluj a fost de 4,83 cazuri/1.000 de locuitori.

Intră pe pe acest link să afli care sunt toate deciziile luate de guvern.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.