Cum se vede Clujul de afară. Reportaje turistice din Spania și Lituania – VIDEO
Clujul este un oraș despre care Media9 a scris că nu are magnet la turiști. Centrul orașului se vizitează în două ore, iar ca să vezi ceva mai atractiv trebuie să mergi la Salina Turda sau la Cheile Turzii. Turiștii străini vin aici în principal pentru Untold și alte festivaluri, pentru sport, pentru business. Sigur, turiștii români sunt mai mulți – vizează în principal evenimente sau shopping.
De ce ar veni un turist la Cluj, în city-break? Fără festivaluri suntem praf; ce este de făcut
Prin centru s-au învârtit și cele două echipe de filmare care au vizitat anul trecut Clujul și au realizat aici reportaje turistice. Una a venit din Țara Bascilor, Spania, iar cealaltă din Lituania.
”Vascos por el mundo” (Basci din întreaga lume) este o emisiune premiată a televiziunii spaniole EITB, care de câțiva ani prezintă destinații de pe toate continentele și experiențe de viață ale bascilor care trăiesc în diferite colțuri ale lumii, promovând astfel diversitatea multiculturală, atracțiile turistice, istoria și gastronomia locală etc. Bascii au mers în Parcul Central, la Casa Matia, la Teatrul Național, dar au ajuns și în Grădina Botanică și Muzeul Satului. Reportajul a vorbit mult despre Transilvania, „Tierra del vampiros”. Echipa de filmare a mers la Sighișoara, dar a filmat, evident, și la Salina Turda și Cheile Turzii.
Jurnaliștii au vorbit cu Koldo, managerul fabricii Cikautxo, de la Câmpia Turzii, care produce componente pentru Renault, și cu Javier, fost jucător de hochei. Koldo, soția sa, Elena (foto sus), și cele trei fete sunt la Cluj de patru ani; Javier s-a mutat în România de un an și jumătate.
Reportajul insistă pe Cluj, al doilea oraș ca importanță al României, iar Koldo îl laudă: „Este un oraș cu viață de noapte, cu multe restaurante, atractiv pentru turiștii locali”.
Programul prezentat de televiziunea lituaniană LRT – ”National Expedition, Europe of Jagiellonians” (Expediția Națională, Europa Jagelonienilor) este o serie de documentare de turism cultural-istoric, o producție de succes care a început în anul 2015. În fiecare emisiune sunt prezentate diferite personalități din Lituania care călătoresc în diverse țări și descoperă istoria și tradițiile locale, cultura și atracțiile turistice, natura și etnografia etc.
Interesul echipei de filmare a fost legat de centrul istoric al municipiului, principalele edificii religioase – Biserica Sf. Mihail, Biserica și Mănăstirea Franciscană, Biserica Unitariană, Biserica Reformată, Colegiul Iezuit etc., monumente istorice și grupuri statuare – Matia Corvin, Sf. Gheorghe ucigând balaurul ș.a., Casa Matia, Turnul Croitorilor, Universitatea Babeș-Bolyai, muzee și colecții din arhiva istorică, în cadrul unei emisiuni dedicate Transilvaniei și altor regiuni și destinații turistice europene.
Primăria Cluj-Napoca a sprijinit cele două echipe să își realizeze reportajele în municipiu, dar și în afara lui.