Cum se va circula pe Kogălniceanu. Emil Boc: “Oamenii să își plaseze mașina într-un loc unde este permis”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1376 Vizualizări.  

Primarul Emil Boc a fost întrebat astăzi cum se va circula în sudul centrului Clujului, odată cu finalizarea modernizării străzilor Universității, Kogălniceanu, Bolyai și așa mai departe. Conceptul este “shared space” (spațiu comun); altfel spus, pietonii împart spațiul cu mașinile, dar acestea din urmă nu au drept de parcare. Primarului i s-au prezentat cazurile riveranilor, ale angajaților UBB, ale părinților care își duc copiii la școlile și grădinițele din zonă.

“Oamenii pot să își plaseze mașina într-un loc unde este permis, cum fac toți clujenii. Este un parking la biserica romano-catolică, sunt locuri de parcare în Piața Cipariu, care la orele dimineții nu sunt ocupate. Pe Kogălniceanu va fi shared space, și pietonal, și auto, dar automobilele vor avea acces limitat. Locuitorii din zonă vor putea să își ducă mașinile acasă. Știți că se construiește un parking pe strada Avram Iancu, care va fi gata în a doua parte a anului viitor și va avea cred că vreo 400 de locuri. Iese deja din pământ, partea grea a trecut”, a spus Emil Boc, la Napoca Live. Acel parking este privat, se construiește cu banii Casei de pensii a Bisericii reformate; vom vedea și ce tarife vor stabili proprietarii.

Boc a spus și că spațiile din centrul Clujului sunt la fel ca în Bruxelles, Cracovia, Barcelona sau Munchen. “Spațiile pietonale nu se amenajează cu noroi sau beton din ăla vechi. Nici în fața Parlamentului European de la Bruxelles nu este noroi, nici beton, ci granit, ca pe Kogălniceanu. Pe esplanada din inima Europei este un spațiu pietonal deschis, care are copaci câți avem și noi pe Kogălniceanu”, a explicat primarul Clujului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.