Cum se dezvoltă zona dintre Bulevardul Muncii și Someș. Masterplan pe repede înainte
Ușor surprinzătoare ședința de joi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). La propunerea arhitectului Octav Olănescu, primarul Emil Boc a cerut realizarea unui masterplan zona dintre Bulevardul Muncii și Someș. Decizia definitivă se va lua joia viitoare.
200
de hectare ar urma să fie suprafața maximă pentru care ar trebuit realizat acest masterplan.
Totul a plecat de la un proiect prezentat de Arhimar Serv. Poate ați mai citit pe Media9 că Arhimar are mare trecere la Primărie. Nu și de data aceasta. Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, și specialiștii din CTATU s-au arătat nemulțumiți de planul urbanistic zonal cu cinci blocuri și un spațiu comercial propuse pe o suprafață de 35.000 de metri pătrați. Nu le-a plăcut nici înălțimea, nici lungimea, nici modul în care sunt dispuse, nici faptul că nu există un loc de joacă pentru copii.
Au fost desenate pe planșă două clădiri de șapte etaje, despărțite de un spațiu comercial, și trei imobile de cinci etaje. Undeva, în colț, un spațiu educațional, care urmează să devină creșă sau grădiniță. Suprafața construită maximă urma să fie de 11.225 metri pătrați, iar suprafața desfășurată supraterană maximă, destinată parcărilor, ar trebui să măsoare 43.586 metri pătrați.
Nu știm cum s-a simțit arhitectul Cristian Bănuț când s-au făcut glume pe seama blocurilor. “Sunt ca în Coreea de Nord” sau “parcă suntem în Florești”, a spus primarul Emil Boc. De unde tragem concluzia că la Florești se construiește ca în Coreea de Nord :).
A intervenit Octav Olănescu, cadru didactic la Facultatea de Arhitectură, membru nou în CTATU, care a propus un masterplan. “Să nu tratăm fiecare parcelă separat, ci să existe o coerență”, a spus Olănescu. Propunerea i-a plăcut lui Emil Boc, care le-a cerut arhitecților să facă un masterplan. Nu unul ca în Sopor, gândit îndelung, ci unul pe repede înainte, care să se finalizeze în șase luni. Au existat păreri pro și contra, așa încât discuția va fi reluată joia viitoare, la Centrul de Inovare și Imaginație Civică. La care, dacă aveți un punct de vedere, puteți participa.
Să ne amintim că, în urmă cu câțiva ani, un investitor german a cumpărat un teren din cadrul platformei CUG și a dorit să facă acolo un centru expozițional, cu management internațional, fix în zona care urmează să fie studiată prin masterplan și care acum este lăsată în paragină. Pentru că nu i s-a acordat sprijin de la Primărie, a decis în cele din urmă să vândă și a plecat acasă.