Cum s-au descurcat startup-urile românești pe timp de pandemie (P)

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     630 Vizualizări.  

Echipa de research ROCA X a făcut o analiză aprofundată a felului în care ecosistemul românesc de startup-uri a răspuns la izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Principalele rezultate ale studiului arată:

  • Creștere de 70% în valoarea rundelor early-stage conduse de către invetsitori români după apariția Covid-19
  • 90% dintre rundele sub 500.000 de euro au fost susținute de angel investors
  • Creștere de 47% în dimensiunea medie a rundelor sub 500.000 de euro
  • Volumul rundelor early-stage conduse de către finanțatori români este în creștere cu 35%
  • Digital Health și EdTech sunt cele mai active verticale; creștere graduală în zona de enterprise SaaS și eCommerce

Analiza se concentrează pe rundele de investiții conduse de investitori români în perioada martie 2019 – martie 2020 și martie 2020 – martie 2021, un an înainte și după izbucnirea pandemiei.

Responsabilii pentru acest raport sunt Bogdan Pașca, Investment Analyst și Theodor Genoiu, Research Analyst.

„Creșterea procentuală a numărului de tranzacții în domeniul Enterprise SaaS și în cel al eCommerce-ului este mult mai mică decât cea din sectorul Digital Health și EdTech. Totuși, acestea din urmă au obținut runde de investiții mult mai mici, fiind în mare parte susținute de angel investors, nu de VC-uri. Se pare că probabilitatea este mai mare ca angel investors să investească într-un mod mai intuitiv, bazat pe tendințe, comparativ cu omologii lor instituționali, care își permit tranzacții mai mari și expunere mai îndelungată la riscuri”, este concluzia autorilor.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.