Cum s-a studiat istoria tradițiilor minorităților în școlile din județul Cluj

Nu e la vedere, dar s-a făcut în acest an școlar. Media9 a verificat dacă, la școlile din județul Cluj cu predare în limbile minorităților, se organizează cursuri de istoria tradițiilor și minorităților naționale, respectiv educație muzicală în limba maternă. Cadrul legislativ este oferit de articolul 46 din legea 1/2011 și Ordinul nr 5671/2012. Dacă în județe precum Bihor și Sălaj informații despre numărul de elevi înscriși la aceste cursuri apare pe website-ul Inspectoratului Școlar Județean, la Cluj nu există vreo informația publică.
Am discutat cu Amalia Gurzău, purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj. “Ambele sunt discipline obligatorii, prevăzute în planurile cadru. Nu e nimic facultativ, ci apar în curriculum național. Istoria tradițiilor și minorităților naționale se studiază în clasele a VI-a și a VII-a, o oră pe săptămână, iar educație muzicală în limba maternă se studiază în ciclurile primar și gimnazial, tot în acest ritm de o oră pe săptămână. Posibilitatea de a studia această disciplină o are fiecare etnie – maghiari, germani, romi – în funcție de specificul ei și în școlile cu predare în limba minorităților”, a subliniat Amalia Gurzău.
Mai mult, disciplina istoria tradițiilor și minorităților naționale este subiectul unui concurs național, organizat ca o olimpiadă pentru reprezentanții minorităților naționale. Există o fază județeană, iar cei mai buni promovează la etapa națională.