Cum reduce traficul apariția de mall-uri noi, la Cluj. „Este comerț de proximitate”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     3910 Vizualizări.  

Media9 scria săptămâna trecută despre faptul că la Cluj-Napoca sunt în diverse faze, de la proiect la iminența începerii lucrărilor, mai multe mall-uri noi. La Real Estate Agenda, emisiunea produsă de Napoca FM, în colaborare cu Media9, arhitectul Vlad Negru a declarat că este loc pe piața Clujului pentru noi galerii comerciale, fie și pentru reducerea traficului spre actualele mall-uri ale Clujului.

Opt? Aoleu! Cluj-Napoca ar putea deveni orașul mall-urilor

“Probabil că da, este loc pe piața Clujului. Dacă ne uităm, de exemplu, Vivo! clar are anvergura unui mall regional. Vorbim de clienți care vin din Alba, Sălaj, inclusiv din zona Bihor, Baia Mare, Satu Mare, mai ales prin creșterea accesibilității pe autostradă. Centrele comerciale care se propun nu au amploarea celor două dezvoltări de la est și de la vest. Și din punctul acesta de vedere, eu zic că se înscriu în ideea de a avea funcțiunile mai bine organizate la nivelul teritoriului, care să nu creeze trafic suplimentar spre marile mall-uri. Dacă ne uităm pe zona nordică și ne raportăm la mall-ul Oxygen, din Piața Abator, vedem că în toată zona respectivă nu există un comerț de asemenea amploare. Iar cei care locuiesc în acea parte a Clujului, când vor să meargă la mall, aglomerează Horea, Traian, Decebal și după aceea încarcă axa est-vest. Proiectul din Bună Ziua, de care mă ocup, nu l-aș cataloga neapărat ca un mall; acolo vorbim mai degrabă de un comerț de proximitate, chiar dacă este grupat într-o serie de spații mai mari. La fel cum este și Platinia. Secretul este să nu fie branduri exclusive, ci mai degrabă să fie magazine necesare. Exclusivitățile creează deplasări. Concluzionând, eu zic că este loc pentru noi galerii comerciale”, a spus Vlad Negru.

Iată care sunt proiectele de mall-uri propuse, dintre care unele nu au ajuns încă în dezbaterile comisiilor de urbanism:

Proiectul Oxygen, din piața Abator, este autorizat, iar lucrările vor începe anul acesta. Deasupra centrului comercial se vor edifica trei blocuri.

Media9 a scris despre mall-ul Green Square, proiectat pe strada Bună Ziua, lângă Lidl. Dezvoltatorul este un fond de investiții românesc, cu sediul la Cluj: STK Emergent. Ce anume îl desparte pe dezvoltator de autorizare: un studiu de trafic. Clădirea va avea în față in parc cu un mic luciu de apă, de unde și numele Green Square.

Transilvania Smart City intenționează să construiască 10.000 de apartamente, în estul orașului. Blocurile din prima fază a proiectului s-au autorizat, iar lucrările au fost începute deja. Acolo se va construi și un mall de mari dimensiuni. Proiectul nu a trecut încă prin fazele obligatorii de avizare.

Publicația Transilvania Press tocmai a anunțat AICI că grupul Hexagon a cumpărat un spațiu pe Calea Turzii, unde dorește să ridice un mall. Acesta ar urma să se construiască pe locul fabricii Ferosen. Planul este deocamdată doar în intenție, nu s-a ajuns la realizarea unui plan urbanistic zonal.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.