Cum răspunde USAMV la clădirea “zgârie nori” de vizavi

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1764 Vizualizări.  

USAMV Cluj are o proprietate de 0,66 hectare peste drum de blocul de 25 de etaje al domnului Vlas, de pe Calea Florești. Și au existat mai multe discuții dacă nu ar trebui și universitatea să construiască un “zgârie nori”, astfel încât să existe încă un pilon al unei “porți” gigantice de intrare în oraș.

Ei bine, USAMV a decis: se pune pe construit, însă nu 25, ci doar trei etaje (demisol, parter și trei etaje). O clădire modestă, cu indici ubanistici subdimensionați. Acolo va fi un centru de transfer tehnologic în beneficiul studenților: CTT Biotech.

Universitatea are pe parcelă trei clădiri, hale și ateliere unde studenții și masteranzii fac practică; toate sunt reduse ca înălțime. Noul imobil propus va cuprinde spații administrative, laboratoare, săli de demonstrație, de extracție și prototipare, săli de conferințe și de depozitare.

Noua clădire este propusă pe o suprafață de 412,50 metri pătrați, iar suprafața desfășurată va fi de 2.101 metri pătrați. Se vor crea și 22 de noi locuri de parcare. Vedeți în imagini clădirea propusă, care însă ar putea fi redesenată.

Propunerea USAMV a fost dezbătută marți de membrii Comisiei Tehnice de Amenajare și Urbanism (CTATU).

„Poziția este foarte vizibilă, primul lucru pe care îl vezi când intri în Cluj. Dacă acolo se face cercetare, ar trebui să vedem clădire modernă, reprezentativă. În acea incintă sunt mai multe clădiri, ridicate în perioade diferite. De aceea, cred că se impune un plan urbanistic de detaliu pentru întreaga incintă”, a spus Voicu Bozac, membru în CTATU.

Imobilul va primi avizul arhitectului șef al municipiului, Daniel Pop, care a spus însă că recomandă regândirea fațadelor propuse pentru noul imobil.

“Este un centru de transfer tehnologic care își propune să lucreze în zona alimentară, mai exact biotehnologii alimentare, dar și cosmetice. Se va construi și dota pe bani europeni, prin fondul de dezvoltare regională, cu contribuție de cel puțin 50% din partea Universității. Rezultatele cercetării realizate de USAMV (dar nu numai, întrucât putem colabora și cu alții) vor fi transpuse în inovații, în procese tehnologice, în cunoștințe legate de anumite tehnologii. Acestea vor fi oferite mediului economic sub diverse forme. Fie parteneriat pentru dezvoltarea de diverse produse și cu cotă din participațiune la câștig, fie vânzarea tehnologiilor, atât partea tehnică de realizare a unui produs, cât și realizarea investiției, marketing până la vânzare către beneficiari. Toate facultățile universității pot beneficia de această clădire. Se face sub umbrela Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, dar de asemenea este implicată și Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, ei având programe de studii de licență și master în zona biotehnologiilor alimentare și nu numai; de asemenea, și Medicina Veterinară, implicată în domeniul controlului și siguranței alimentelor. Și, sigur CTT Biotech va folosi materie primă din agricultură, horticultură”, a explicat rectorul Cornel Cătoi.

 

About