Cum poate Clujul să atragă turiști. Primăria – zero idei și zero acțiune

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2065 Vizualizări.  

Turismul orientat către Cluj trăiește în principal datorită festivalurilor gen Untold (foto) și faptului că orașul este o destinație de business. Acest lucru este cunoscut, dar administrația nu are nicio idee despre felul în care poate să schimbe lucrurile. Idei sunt, dar ele vin din mediul privat și, deocamdată, nu ascultă nimeni ce au de spus specialiștii din domeniul hotelier.

De ce ar veni un turist la Cluj, în city-break? Fără festivaluri suntem praf; ce este de făcut

Media9 a discutat cu Andreea Bălaj, manager general al hotelului Double Tree by Hilton – City Plaza din Cluj-Napoca. Direcțiile propuse pleacă de la cea mai simplă întrebare: De ce să venim la Cluj? Este nevoie de o organizație de management a destinației, în care să fie implicată Primăria, să răspundă la aceste întrebări, să ofere soluții. Să dăm un singur exemplu: la Oradea există.

„Orice strategie – inclusiv cea de destinație – ar trebui să înceapă prin stabilirea avantajelor competitive, ceea ce ne deosebește de restul destinațiilor (ideal avantaje competitive sustenabile, care nu pot fi copiate ușor). În acest moment Cluj-Napoca are o poziționare solidă pe partea de hub de business – rezultat a peste 10 ani de muncă în această direcție și o imagine de destinație de festivaluri. Ceea ce determină o sezonalitate foarte pronunțată în activitatea turistică și lipsa de cerere în piață pentru perioade prelungite de timp. Pe perioada de iarnă sau în timpul verii turiștii preferă să își planifice vacanțe sau city break-uri în destinații unde este mai clar comunicat potențialul de activități. Pentru a dezvolta și comunica o strategie și a asigura un cadru credibil de implementare, primul pas ar trebui făcut de autorități. Atât în direcția de turism de vacanță, cât și în direcția unei poziționări mai clare ca destinație de congrese. În ceea ce privește turismul de vacanță sau cel de Incentive – agențiile organizatoare ne întreabă în primul rând „De ce să venim la Cluj? De ce să nu mergem la Brașov? De ce să nu mergem în Croația?”. Ce să răspundem, în afară de Salina Turda? Ce activități putem programa pentru 3-4 zile cu familia sau pentru un grup de Incentive pentru un sejur de 2-3 zile? Ține de o organizație de management a destinației să răspundă la aceste întrebări, să ofere soluții. Noi nu avem așa ceva la Cluj – Napoca. Avem Direcția de comunicare din cadrul Primăriei și Centrul de informare turistică – cu prezență strict locală. Poate ar trebui să folosim empatia și să gândim din perspectivă turistului o poveste/ o propunere de sejur?”, a spus Andreea Bălaj.

Managerul de hotel crede că un pas important pentru oraș ar fi să încerce să devină o destinație pentru congrese. Dar integrat, nu câte un hotel sau câte o sală de congrese, de capul ei.

„Dacă vrem să extindem partea de congrese (chiar dacă din cauza pandemiei aceste evenimente s-au oprit și vor fi printre ultimele care se vor relua, semnele arată că vor continuă să se desfășoare, eventual într-un format hibrid) – în acest moment se organizează conferințe sau congrese mai mici în cadrul unui hotel. Dar am putea să creștem folosind infrastructura existența –Sala Polivalentă și Casa de Cultură. Care sunt nevoile acestui segment? Cine coordonează comunicarea ogranizatorului cu actorii din destinație – loc de desfășurare congres, cazare, mese, transport? Nici hotelurile, nici agențiile, nici restaurantele, nici Sala Polivalentă nu pot avea o discuție globală și credibilă cu un organizator de congrese, pentru a-l convinge să aleagă Clujul ca destinație”, a subliniat Andreea Bălaj.

Și încă ceva.  Hotelurile colectează în numele Primăriei 1% din veniturile din cazare că și taxa de sejur. Emil Boc a fost întrebat de mai multe ori unde se duc acești bani și nu a putut oferi un răspuns. „Aceste sume ar trebui folosite pentru dezvoltarea destinației turistice într-o direcție sustenabilă. De când a reînceput colectarea – din 2019 – până acum, nu știm cum au fost cheltuiți acești bani, ce obiective s-au stabilit pe partea de dezvoltare turistică și cum evaluăm eficiența măsurilor luate”, a mai spus managerul hotelului Double Tree by Hilton – City Plaza.

 

About