Cum luptă Primăria împotriva caselor construite fără autorizație
Primăria clujeană a găsit modalitatea de a lupta împotriva caselor fără autorizație de construire. Am stabilit de multă vreme că sunt puzderie, peste 1.000 pe dealurile din jurul orașului. Ce a decis Primăria? Iată: a propus ca proprietarii acestor case să plătească un impozit cu o cotă adițonală de 50%, “urmare a aplicării criteriului urbanistic de descurajare a construirii de clădiri în municipiul Cluj-Napoca fără respectarea legislației în materie”.
Vă mai amintiți că persoanele care au locuințe autorizate, dar în diverse stadii de degradare, au fost obligați să achite impozite mai mari de până la 500%? Ei, iată. Mai bine neautorizat decât degradat, a decis municipalitatea.
De asemenea, cota adițională a impozitului se majorează cu 20% pentru proprietarii care au avut autorizație de construire, însă nu au respectat-o. Ți-ai tras un etaj în plus și ai câștigat niște sute de mii de euro? Ar trebui să achiți impozit majorat. Dar stai, că tu ai vândut, iar cei care plătesc mai mult sunt tot cumpărătorii! Bună afacere.
Prevederile apar în proiectul de hotărâre de Consiliu Local care stabilesc noul nivel al taxelor și impozitelor locale pe anul 2023. Documentul a fost pus în consultare publică și va fi supus votului consilierilor curând, pentru a se putea aplica de la 1 ianuarie. Ideea generală a taxelor și impozitelor Clujului pentru anul viitor este că se majorează cu 5,1% față de 2022.
Proiectul mai arată că, de la 1 ianuarie 2023, se aprobă cota de impozitare de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirilor rezidențiale deținute de persoane fizice. Apoi, se mai aplică și cote adiționale în funcție de criteriul geografic al zonelor de impozitare. Sunt patru: A, cotă de impozitare 0,115%, B, 0,110%, C, 0,105% și D, 0101%.
Zonele sunt de găsit pe platforma online a Primăriei.