Cum luptă județul împotriva drogurilor

Autor  admin   în       2 years în urmã     684 Vizualizări.  

Șeful deliberativului județean, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea planului de acțiune în domeniul drogurilor pentru județul Cluj. 

Panul face parte din Strategia națională în domeniul drogurilor 2022-2026.

DECLARAȚIE

 „Încă din anii precedenți, forul județean s-a implicat activ în prevenirea și combaterea acestei probleme, arătându-și întreaga disponibilitate pentru colaborarea cu organismele specializate. Având în vedere dinamica schimbărilor din societatea actuală, ne dorim să susținem în continuare activitatea actorilor implicați în lupta antidrog”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Protocol între CJ Cluj și ANA

Planul de acțiune a fost înaintat forului județean de către Centrul regional de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Cluj-Napoca, din cadrul Agenției Naționale Antidrog (ANA), urmând să fie supus aprobării în proxima ședință a Consiliului Județean Cluj.

Potrivit unui comunicat de presă, între CJ Cluj și ANA a fost încheiat, în 2019, un protocol de colaborare în vederea implementării proiectelor ,,ABC-ul emoțiilor”, ,,Cum să creștem sănătoși”, ,,Necenzurat” și ,,Mesajul meu Antidrog”.

În cursul acestui an, protocolul a fost prelungit până pe 31 decembrie 2022, fiind suplimentată și suma alocată susținerii acestor inițiative până la valoarea de 64.000 de lei, bani asigurați din bugetul local al județului.

Totodată, forul administrativ județean asigură sediul structurii teritoriale antidrog, printr-un contract cu titlu gratuit, începând cu anul 2005.

Cristi Danileţ a atras de mai mult timp atenţia asupra faptului că tot mai mulţi tineri se droghează și că în Cluj nu există unitate școlară „curată de droguri”

„Este un fenomen extins. În Cluj-Napoca nu avem școală sau liceu curat de droguri, și îmi asum ceea ce spun. Consumul de canabis este extins în Cluj-Napoca. În fiecare școală avem consumatori de droguri, cel mai mic consumator de droguri, de la un liceu bun, are 10 ani.

Colegii de la DIICOT și BCCO destructurează lunar rețele. Cele două mari festivaluri ne aduc anual 300 de «clienți» în tribunale. Dincolo de consumul de canabis este consumul de pastile, ecstasy în special. Tinerii din ziua de azi își comandă drogurile pe internet.

Au învățat să-și comande droguri acasă. Avem inclusiv comenzi de cocaină. Sunt percheziții făcute la puști și avem cocaină ascunsă în casă. Este alarmant. Această situație o vedem zilnic din dosarele pe care le soluționăm”, a declarat, în 2020, Cristi Danileț la emisiunea „Servus Cluj”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.