Cum arată calendarul pentru ansamblul Cetățuia cu platou multifuncțional. Emil Boc: “În fiecare zi căutăm soluții de finanțare”

Reprezentanții echipei care realizează proiectul de revitalizare a dealului Cetățuia au apărut, săptămâna trecută, în fața specialiștilor din Comisia de urbanism a Primăriei. A fost o dezbatere mai degrabă formală. Vor primi avizul favorabil al arhitectului-șef și merg spre un proiect de HCL.
Interesul e momentan destul de scăzut, pentru că nu sunt bani. Nici pentru Cetățuie, nici pentru Parcul Est. “În fiecare zi căutăm soluții de finanțare, sunt investiții mari, nu le putem acoperi din bugetul local”, a spus vineri Emil Boc. Calendarul propus de arhitecți pleacă din 2024, până când ar trebui finalizate documentațiile și licitațiile, și se întinde până în 2029, cu o parte importantă finalizată până în 2026 (stabilizarea versantului sudic și amenajarea sa, reabilitarea zonelor exterioare ale fortificație, amenajarea incintei cetății). Fără bani, probabil că trebuie să ne așteptăm la amânări.
Scopul proiectului este punerea în valoare a ansamblului Cetățuii, monument istoric. Acesta are cinci clădiri vechi (trei porți: Poarta Est, Poarta Nord și Poarta Vest și două clădiri de incintă: fosta pulberărie și fostul depozit de cereale), rămase din fosta garnizoană. Zona este dominată de Hotelul Belvedere, construit în 1976, aflat în proprietatea privată a UNITA Turism, dar și de Turnul Parașutiștilor (edificat în 1951). Și mai este crucea, știți.
Proiectul este realizat de METAPOLIS Architects, Atelier MASS și Studio de peisaj ANA HORHAT, câștigătorii unui concurs de soluții în 2019.
Ce propun arhitecții și peisagiștii
Platoul cetății se va aduce obligatoriu la o formă apropiată de forma istorică originală prin demolarea actualei parcări de autoturisme. Se vor înlătura diferențele de nivel și a parcării asfaltate astăzi precum și a vegetației nepotrivite care obturează relațiile vizuale între elementele fortificației: porți, bastioane, val de pământ. Dacă lumea va urla că se taie vegetație, aici să ne uităm. Altfel, numărul de arbori va crește, inclusiv pentru că o parte din teren se va împăduri.
Elementul central este crearea unui platou pietonal multifuncțional cu suprafețe minerale (ceea ce clujenii numesc “betonare”, însă piatra se va aplica acolo unde azi este asfalt) și insule de vegetație înaltă, asemănătoare atmosferei istorice din fortificația barocă. Acest lucru ar urma să încurajeze activităților temporare pe platou precum evenimente, târguri, manifestări culturale, expoziții, festival de film, teatru etc. Practic, va fi o zonă de evenimente aproape de aceleași dimensiuni cu Piața Unirii.
Atenție, în clădirile perimetrale platoului se vor permite doar activități culturale și de alimentație publică deschise către spațiul public, iar pe suprafața pietonală a platoului se vor putea amplasa terase sezoniere cu mese și umbrele de soare.
Proiectanții cer restaurarea accesului nelimitat fără posibilitate de închidere prin gangurile celor trei porți ale cetății și limitarea accesului auto doar in scop de aprovizionare și accese de serviciu pentru clădirile prezente pe platoul cetății.
Se vor demola o serie de construcții (inclusiv garaje) și garduri, inclusiv fostul bar Pergola.
Parcările dispar, zona va fi bine deservită de autobuze
Trama stradală perimetrală existentă nu se modifică. Se propune creșterea suprafețelor pietonale aferente tramei stradale prin realizarea de trotuare, reducerea suprafeței carosabile și reorganizarea locurilor de parcare.
Dincolo de punerea în valoare a ansamblului Cetățuii, alte obiective asumate sunt realizarea unui traseu ciclo-pietonal peisager de coamă pe versantul nordic al Someșului, de la ansamblului monument istoric „Cetățuia Cluj-Napoca” până la Strada Gruia, reorganizarea accesului auto perimetral ansamblului și reorganizarea transportului public perimetral.
La final, spațiile verzi pe sol natural și stâncă vor ajunge la 101.163 metri pătrați, adică 78% din suprafața totală, drumurile, aleile și zidurile vor ocupa 20% din teritoriu, iar construcțiile, cam 2%.