“Cum ar fi un titlu de presă «Țeapă mare la Maurer»?”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     24333 Vizualizări.  

Probleme cu blocul Maurer Panoramic, de 23 de etaje, din Piața Abator. Cei care au cumpărat apartamente acolo se declară nemulțumiți de amânarea termenului de predare. Pe un grup de WhatsApp, ei caută soluții pentru a obține urgentarea redării locuințelor.

„Am achiziționat un apartament în ansamblul Maurer Panoramic din Cluj în aprilie 2022, cu recepție și predare în decembrie 2022. Au trecut mai bine de șase luni și ne tot amână. Sunt locatari care sunt amânați și de doi ani. Progrese mari nu se văd la fațadă. Când o sunăm pe doamna (…), că ea este trecută pe antecontract ca administrator, ne minte pe față. Ba în martie trebuie să primim recepție, apoi în aprilie, după aceea în iunie și așa mai departe”, ne-a semnalat un cititor Media9.

Pe grupul de WhatsApp se discută pe tonul acesta: “Nu mi se pare ok să fim luați de proști pe banii noștri”, “Sunt de acord că ar trebui să plătească daune”, “Nu neapărat să plătească, ci să scadă din ultimele rate, celor care nu au achitat integral”, „Avansează mai repede proiectul Oxygen. În ritmul acesta, se vor muta ei înaintea noastră”. Alții văd astfel de soluții. „Eu cred că doar cu televiziunea sau cu avocații se mai poate face ceva. Cum ar fi un titlu de presă «Țeapă mare la Maurer»?”

Media9 a scris încă din 2020 că reprezentanții dezvoltatorului s-au arătat mult prea optimiști cu termenele de predare. Iată un citat din articolul nostru:

„Când au lansat proiectul, au anunțat că blocurile vor fi terminate în decembrie 2020. Suntem aici și abia iese din pământ. Între timp, termenul s-a mutat în «ultimul trimestru din 2021», de vină fiind complexitatea realizării fundației. Am discutat cu specialiști în construcții, care au spus categoric că ar fi un miracol ca imobilele să fie terminate într-un an. Mai dregrabă, să ne gândim la 2023. Oricum, pe panourile informative scrie 2025″. Se pare că am fost și noi prea optimiști.

Păcăleala cu termenele de finalizare. “Au blocat banii vreo doi ani”

Pe de altă parte, în lumea dezvoltatorilor imobiliari se vorbește despre faptul că proprietarul ar urma să aducă „bani de acasă”, în sensul că a vândut apartamentele la niște prețuri care nu mai sunt realiste astăzi, odată cu creșterea costurilor materialelor de construcție.

Media9 a încercat să stea de vorbă cu reprezentanții dezvoltatorului, însă aceștia nu au răspuns momentan la solicitarea noastră. Vom reveni cu punctul lor de vedere imediat ce îl vom primi.

În 2021 ne-au spus cam așa: “Fundația a fost cea mai complexă din România, de aceea a durat foarte mult. (…) Clienții noștri înțeleg complexitatea proiectului și sunt confortabili cu termenul de finalizare. Estimăm că în 2022 se vor putea muta”.

Povestea Maurer Panoramic este întortocheată.  Pe terenul care îi aparținea inițial lui Paszkany Arpad a fost gândit acest proiect de către frații Mărghitaș, fiii unui fost rector USAMV. L-au vândut apoi lui Nelu Varga, patronul CFR, care a făcut unele modificări în proiect și l-a dat mai departe la Maurer, rămânând cu o participație minoră. Când să se apuce de treabă, cei de la Maurer au găsit că proiectul era greșit, că structura de rezistență nu făcea față celor 23 de etaje propuse. Ultima tranzacție e de anul trecut. Grupul Maurer s-a vândut către Revetas Capital Fund III TS SCSp din Marele Ducat de Luxemburg.

About