Cu ursul prin Mănăștur. Colindătorii din zona Moldovei au ajuns la Cluj
![Cu ursul prin Mănăștur. Colindătorii din zona Moldovei au ajuns la Cluj](https://media9.ro/wp-content/uploads/bfi_thumb/Colindatori-din-Bacau-e1639914935707-3eogdn3dkpse19pvbbsr9m.jpg)
Deși mai e o săptămână până la Crăciun, cetele de colindători din Moldova au ajuns la Cluj. Venirea lor la Cluj a devenit deja o tradiție. Încă de acum 20 de ani, grupuri de colindători din unele zone ale Moldovei trezeau cartierele orașului cu cântecele lor.
Grupul pe care l-am întâlnit în Mănăștur, în apropiere de piața Flora, era din Bacău și era compus din patru „urși”, doi adulți și doi copii, și șase colindători.
Foto: Tudor Știrbu
Spre deosebire de colindătorii din anii trecuți, care erau dotați cu trompete, tobe uriașe și acordeoane, uneori făcând mai mult zgomot decât colind, grupul întâlnit în Piața Flora n-avea nimic din așa ceva. În schimb, avea o boxă mare, portabilă, purtată într-un troller , care „emitea” colindă după colindă ca un tonomat muzical.
În fața pieței, grupul s-a oprit și a făcut un cerc, iar „urșii” au început să danseze după cum se pricepeau. Apoi, un adult din grup a trecut la plata colindătorilor. Și-a dat jos căciula și cu un „Doamne-ajută!” rostit din toată inima, însoțit de eterna urare „Sărbători fericite!” i-a îndemnat pe trecătorii întâlniți să dea „un bănuț” pentru colindători.
Emil, unul dintre colindători, spune că grupul e din Bacău. „Noi venim la Cluj an de an, mai puțin anul trecut, că a fost pandemie. Dacă am făcut ceva anul ăsta? N-am prea făcut, că nu prea are lumea bani. Și mai e și virusul ăsta”, a spus colindătorul din Bacău.
De aici, grupul va pleca la Bistrița, iar de acolo, spre casă, la Bacău.