Cu betoane, dar la „strictul necesar”. Noul parc Bună Ziua va avea pavilion pentru expoziții, locuri de joacă și podețe peste Becaș
Ordinul arhitecților din România a anunțat astăzi câștigătorii concursului pentru parcul Bună Ziua, organizat în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca. Locul I l-a obținut o echipă locală, coordonată de Andrei Bacoșcă. Este primul concurs câștigat de Punct biroul de arhitectură s.r.l., la Cluj-Napoca.
Bacoșcă a explicat cum a gândit proiectul, care va avea multă vegetație, dar și o clădire care să permite interacțiune socială. De asemenea, vor exista podețe din lemn pentru traversarea pârâului Becaș.
GALERIE FOTO. Cum va arăta noul parc din cartierul Bună Ziua. Proiectantul s-a stabilit prin concurs
„Am urmărit să accesibilizăm zona. Și când spun să accesibilizăm, mă refer la accesul tuturor categoriilor de utilizatori, inclusiv la persoanele cu dizabilități. Asta presupune o construire atentă a aleilor și adaptarea la teren. Aceasta este dotarea cea mai importantă. Apoi ar fi un pavilion, ca un fel de centru comunitar pentru întâlniri, expoziții, conferințe. Sigur, vor fi și locuri de joacă, și spații multifuncționale pentru evenimente, târguri. Am propus și niște amenajări de traversare a pârâului, accesibilizarea și a lui, adică permiterea accesului la firul apei”, a spus Bacoșcă.
Multe voci critică proiectele în desfășurare, considerând că sunt prea multe betoane. Parcul Ștefan cel Mare, chiar și malurile Someșului sunt în această situație. L-am întrebat pe Andrei Bacoșcă dacă și despre parcul Bună Ziua se va spune că este supra-betonat.
„Se poate consulta proiectul. Asta a fost premisa și asta și juriul a apreciat, că am găsit un echilibru între nevoia cartierului (Bună Ziua n.r.) de a avea spații și dotări publice, care trebuie să fie minerale, pentru că nu poți să desfășori asemenea activități pe iarbă și vegetație.
Dar eu cred că am reușit să reducem necesitatea dotărilor publice la strictul necesar și nu e absolut deloc o componentă majoră în parc. Dimpotrivă. Peisajul și spațiul verde sunt componentele majore”, a spus arhitectul.
Primarul Emil Boc spunea, în legătură cu betoanele, că sunt soluții propuse de specialiști și că societatea civilă trebuie să intervină în momente ca acesta, al dezbaterilor premergătoare, nu după eliberarea autorizațiilor de construire.
10,7
hectare va avea noul parc din cartierul Bună Ziua, cu puțin mai redus, ca suprafață, decât Parcul Central, dar aproape dublu față de Parcul Feroviarilor.
Câștigătorul concursului a obținut premiul cel mare, reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, în valoare de 2.375.000 lei, fără TVA.