Crucea și bustul. Poate că nu se potrivesc, dar sunt autorizate

În spațiul public au apărut informații că monumentul Eroii Neamului, de pe Cetățuie, nu ar fi fost amplasat legal, cu autorizație de construire. Despre bustul lui Racoviță, de pe strada Kogălniceanu, nu mai era doar un zvon. Secretarul Comisiei de monumente istorice, Virgil Pop, a spus-o cu convingere, într-o dezbatere organizată de societatea civilă.
Media9 a căutat să facă lumină și a solicitat Primăriei date oficiale. Din acestea, reiese că ambele monumente sunt autorizate.
„Monumentele solicitate figurează în Registrului autorizațiilor de construire din anul 1993, astfel:
– Monumentul Bustul lui Emil Racoviță, amplasat pe str. Kogălniceanu, a fost emisă Autorizația de construire nr. 768 cu nr. de inregistrare 26776 în anul 1993
– Monumentul Eroii Neamului sau Crucea de pe Cetățuie, amplasată pe str. Călărașilor nr. 1, a fost emisă Autorizația de construire cu nr. 278 cu nr. de înregistrare 17253 din 12.07.1993″, a transmis Primăria.
Crucea nu este cel mai fericit exemplu de monument istoric, dar asta este altă discuție. Așa cum și despre bust se apreciază că ar fi o statuie de interior, motiv pentru care primarul Emil Boc a și declarat că ba comanda o altă reprezentare a savantului, mai potrivită pentru exterior.