Crucea de pe Cetățuie. Viceprimarul Clujului: Voi milita să nu fie dată jos
În presă a apărut ceea ce se numește “fakenews”, o știre fără bază reală, și anume că ar urma să se demoleze crucea de pe Cetățuie. Încă de acum trei ani, când s-a câștigat proiectul de modernizare a Cetățuii, Media9 publica următoare frază: “Pe deal va exista cinema în aer liber, pe timp de vară. Va fi păstrată și crucea, montată pe vremea fostului primar Gheorghe Funar”.
FUNICULAR “respins categoric” pentru Cetățuie. Cum va arăta, cine a desenat planșa
Viceprimarul Dan Tarcea a răspuns astăzi la întrebarea “va dispărea crucea de pe Cetățuie?”. “Voi milita să nu fie dată jos crucea, urmează să vină proiectul la avizat. Pe Cetățuie este un proiect de mari dimensiuni, sunt 54.000 de metri pătrați pe versantul sudic, 70.000 de metri pătrați pe platoul nordic și 15.000 de metri pătrați în incinta fortificată. Așteptăm să vedem propunerile, eu sunt pentru păstrarea crucii”, a subliniat Tarcea.
Crucea de pe Cetățuie, proiectată de către arhitectul Virgil Salvanu, a fost înălțată în perioada 2000-2002 și are o înălțime de aproape 23 m, iar greutatea monumentului este de 60 tone.
206
milioane de lei (180 de milioane fără TVA) este suma estimată pentru reamenajarea Cetățuii.
40
de milioane de lei este valoarea exproprierilor care ar urma să fie făcute în Gruia.
Conform studiului de fezabilitate, vor fi plantați 1.100 de arbori și se vor amenaja 26.500 de metri pătrați de spații pietonale. Sunt prevăzute 110 locuri de parcare biciclete și trotinete, unde se vor instala șapte stații de încărcare mașini electrice și 11 pentru biciclete și trotinete electrice.
Patru pavilioane deschise, care includ pavilionul existent Rotonda, sunt prevăzute în proiectul asocierii care a câștigat concursul de soluții.
Pe Cetățuie vor exista două locuri de joacă pentru copii de diferite categorii de vârstă, două zone de sport, inclusiv un teren cu gazon artificial, și două toalete publice.
Durata estimată a execuției este de 24 de luni.