Crește prețul la curentul electric? Ce spune ministrul Energiei, prezent la Cluj. „Am putea asista chiar la scăderi la unele facturi”

Autor  admin   în       1 saptãmânã în urmã     1242 Vizualizări.  

În ultimul timp, s-a discutat intens în spațiul public despre prețul facturilor la energia electrică, care s-ar putea dubla de la 1 aprilie anul viitor, atunci când schema de compensare-plafonare actuală va expira. În prezent, prețul cel mai mic pentru consumatorii casnici este de 0,68 lei/kw oră pentru un consum de până la 100 kw/lună și de 1,3 lei/kw oră prețul maxim. 

În acest context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a fost prezent în acest weekend la Cluj, a fost întrebat dacă este posibil un asemenea scenariu. Acesta a negat și a spus că, din contră, am putea asista chiar la scăderi în ceea ce privește unele facturi.

„România nu produce suficient (curent electric – n.r.). Neinvestind în capacități de producție și închizând capacități de producție în ultimii 30 și ceva de ani, inclusiv cele pe bază de cărbune, chiar dacă era o producție mai scumpă de energie electrică… Astfel există intervale orare în care noi suntem importatori masivi. Anul trecut a fost o excepție, că am fost net-exportatori, dar anul acesta am devenit net-importatori, mai ales pe unele intervale orare cum ar fi seara, când într-un an foarte secetos, n-am prea avut vânt anul acesta, există un vârf de consum. Și ca noi, toate statele din regiune. Și-atunci energia electrică pe acel interval costă foarte mult. (…) Dacă ne uităm la prețurile din piață de anul acesta, rezultă un preț final, în funcție de regiunea de distribuție, de un leu- un leu și ceva per kilowatt/oră. Vedem în luna aprilie (2025 – n.r.) ce se întâmplă. Nu este un capăt de lume. Doar dacă vă uitați la inflație, la casnic, avem acel plafon de 0,68 de lei/kw pentru consumul de sub 100 de kilowatti/lună. Este aplicabil și unei familii cu trei copii care stă la periferia Bucureștiului, dar și unui apartament gol în Primăverii deținut de un multimiliardar. Calculați inflația de pe ultimii trei ani… Dacă vor crește prețurile? Pentru românii care astăzi plătesc 1,3 lei/kw extrem de probabil facturilor lor vor scădea semnificativ. Românii care plătesc 0,68 lei/kw oră, dar nu-și permit, vor avea subvenție din partea guvernului. Pentru restul, am făcut o simulare și a reieșit o factură cu 17 – 18 lei în plus pe o lună. Adică la 68 de lei mai adăugăm 17 – 18 lei. E mult pentru un salariu mediu? Eu cred că nu”, a transmis Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei i-a îndemnat pe consumatorii români să fie mai pretențioși cu furnizorii de electricitate, astfel încât, fiind o piață concurențială, furnizorii să se bată pe clienți și în final să ieftinească prețul la curentul electric.

Citește și acest articol:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Clujul este printre județele campioane din România”. Impresionat de un caz din Măguri Răcătău

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.