Control cu drone pe lacurile Tarnița și Fântânele

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1746 Vizualizări.  

Consiliul Județean se pregătește să înceapă activitate de verificare și control a ambarcațiunilor de pe lacurile Tarnița și Fântânele. Noul regulament, care prevede interzicerea bărcilor cu motoare termice, s-a aflat până ieri în consultare publică la Ministerul Transporturilor. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, susține că în câteva zile se va emite ordinul de ministru care permită activitatea de control pe lacuri.

Alin Tișe a informat, astăzi, consilierii locali că vor fi patru angajați are se vor ocupa de paza lacurilor (unii deja angajați, alții în curs de angajare) și că s-a lansat procedura de licitație pentru patru bărci. De asemenea, a subliniat că vor fi puncte de verificare pe malul lacurilor, în zonele unde se lasă bărcile la apă.

Un consilier USR PLUS, Ovidiu Nistor, a propus survolarea lacurilor cu drone, care ar eficientiza munca de verificare și control. Propunerea a fost găsită interesantă de Alin Tișe, care a accepat să cumpere drone pentru supravegherea celor două lacuri.

Iată câteva prevederi-cheie din noul regulament:

  • “Având în vedere statutul de arie naturală protejată, pentru evitarea poluărilor accidentale cu hidrocarburi, se interzice accesul pe lacul Tarnița a oricărui mijloc motorizat sau echipament care utilizează carburanți fosili, cu excepția celor aparținând exclusiv autorităților și instituțiilor publice, aflate în exercitarea atribuțiilor”. O astfel de prevedere este valabilă și pentru Lacul Fântânele.
  • “Pe suprafața lacului Tarnița este permisă navigația vaselor de agrement şi sportive, precum şi a celor având ca scop deservirea populaţiei, propulsate cu vâsle, vele, pedale și motoare electrice, care respectă caracteristicile tehnice de funcţionare şi prevenirea poluării mediului şi sunt conduse de personal calificat şi brevetat pentru a presta această activitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Proprietarii vaselor sunt direct răspunzători de starea tehnică, funcţionarea corespunzătoare şi dotarea cu personal calificat şi brevetat corespunzător”.
  • “Controlul modului de aplicare a prevederilor prezentului regulament, precum și constatarea contravențiilor prevăzute de legislația în vigoare și de prezentul regulament se fac de către agenții constatatori din cadrul Consiliului Județean Cluj, stabiliți de către Președintele Consiliului Județean Cluj”.

Lacul a fost împărțit în trei zone – una aflată la 200 de metri de baraj, a doua care cuprinde plajele și 50 de metri în interiorul lacului, a treia tot ce mai rămâne. Contravențiile au ținut cont de această zonificare.

Astfel, se interzice:

  • accesul, navigarea și acostarea ambarcațiunilor de orice fel și desfășurarea oricărei activități în ZONA I,
  • navigarea ambarcațiunilor cu motor electric în ZONA II, cu excepția plecării / acostării ambarcațiunilor,
  • plecarea / acostarea ambarcațiunilor de la / la ponton sau direct la mal în zona plajelor (zona II) fără a reduce viteza,
  • navigarea ambarcațiunilor cu motor electric la o distanță mai mică de 20 m față de maluri,

Contravențiile prevăzute la alin. 1, lit. a) – c) se sancționează cu amendă de la 3000 lei la 5000 lei. Contravențiile prevăzute la alin. 1, lit. d) – f) se sancționează cu amendă de la 1000 lei la 3000 lei.

Accesul pe lacul Tarnița a oricărui mijloc motorizat sau echipament care utilizează carburanți fosili, cu excepția celor aparținând exclusiv autorităților și instituțiilor publice, aflate în exercitarea atribuțiilor legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.