Consiliul local deține cel mai dotat spital al Clujului. Se propune să mai preia unul

Autor  admin   în       1 year în urmã     1960 Vizualizări.  

Municipiul Cluj-Napoca, prin aleșii săi, controlează cel mai dotat spital din oraș și din județ: Clujana. Celelalte sunt, în majoritate, subordonate Consiliului Județean. Spre Spitalul Municipal au mers milioane de euro, fie dacă ne referim la finanțarea unor lucrări de modernizare și extindere a clădirii, fie la bani pentru cumpărarea de aparatură medicală nouă și performantă. Avem modelul de succes, iar acum se cere replicarea lui. Un consilier local, Călin Groza, a elaborat un proiect de hotărăre a deliberativului prin care propune preluarea Spitalului CFR, aflat în subordinea Ministerului Transportului și care urmează să fie închis.

„Am depus azi un proiect de HCL pentru transferul Spitalului Clinic CFR Cluj-Napoca din administrarea Ministerului Transporturilor la Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca pentru modernizare și îmbunătățirea serviciilor medicale.

Spitalul CFR este un spital public care se finanțează din prestări de servicii medicale și din subvenții, fiind structurat în 12 secții, cu un total de 263 paturi. Chiar dacă în spital sunt consultați anual 9 mii de pacienți, iar în ambulatoriu cifra se dublează, nu există condiții corespunzătoare de internare și tratament, atât datorită degradării clădirilor spitalului cât și a lipsei aparaturii de specialitate necesare.

Clădirile spitalului sunt vechi și se află într-o avansată stare de uzură, iar Ministerul Transporturilor nu poate aloca fondurile necesare pentru renovarea acestuia. În ultimii ani la spital s-au realizat doar lucrări limitate, iar pentru anul 2022 au fost bugetate investiții în studii de modernizare a secțiilor și a spitalului în ansamblu, lucru care denotă existența unei preocupări a managementului pentru creșterea calității serviciilor oferite pacienților.

Apreciem în mod deosebit competența și devotamentul cadrelor din cadrul Spitalului Clinic CF Cluj-Napoca, care încearcă să ofere servicii medicale de calitate, chiar și în condițiile dificile în care funcționează acest spital.

Municipiul Cluj-Napoca dispune de resurse financiare pentru asigurarea necesarului funcționării spitalului, modernizării și dotării la standarde înalte prin investiții, așa cum a făcut în ultimii ani în cazul Spitalul Clinic Municipal Clujana. De asemenea Consiliul Local a alocat constant sume nerambursabile de la bugetul local pentru spitalele din municipiu care nu se află în subordinea Primăriei. Doar în anul 2022, alocările pentru achiziția de echipamente și aparatură medicală, precum și efectuarea de lucrări de întreținere și reparații curente necesare au depășit în total suma de 10 milioane lei.

Există premisele legislative pentru realizarea transferului, fiind necesar bineînțeles acordul Ministerului Transporturilor și avizul Ministerului Sănătăţii. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății publice prevede la art.172:
– alin(2) „Spitalele din reţeaua sanitară proprie a ministerelor şi instituţiilor publice, altele decât cele ale Ministerului Sănătăţii şi ale autorităţilor administraţiei publice locale, se înfiinţează şi, respectiv, se desfiinţează prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de ministerul sau instituţia publică respectivă, cu avizul Ministerului Sănătăţii.”
– alin(3) „Managementul asistenţei medicale acordate în spitalele publice poate fi transferat către autorităţile administraţiei publice locale, … prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Sănătăţii, la propunerea autorităţilor administraţiei publice locale.”

Există un precedent de transfer al dreptului de proprietate din domeniul public al statului român şi administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiul Cluj-Napoca, prin transferul terenului aferent Parcului Feroviarilor din Cluj-Napoca realizat în 2017 prin HG nr. 458/201.

Modernizarea Spitalul CFR ar putea fi realizată prin PNRR Pilonul II și din bugetul anual al Municipiului Cluj-Napoca.

Spitalul ar putea extinde oferirea de asistenţă medicală de specialitate complexă pentru locuitorii din sudul municipiului, fiind situat pe strada Republicii, complementar cu Spitalul Clinic Municipal Clujana care este situat în zona de nord.
Activitatea în secțiile Chirurgie IV și Medicală IV ale Spitalului, care sunt transformate în clinică universitară încă din anul 1975, este necesar să continue să se desfășoare și în acest mod de administrare”, este motivația lui Groza.

Călin Groza este consilier local USR și a intrat în deliberativ în 2022.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.