Consilierii județeni n-au fost de acord să mărească alocația de hrană pentru bolnavii internați la Cluj

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     1269 Vizualizări.  

Consilierii județeni au respins, astăzi, propunerea de a mări alocația de hrană pentru bolnavii internați în spitalele aparținând Consiliului Județean Cluj.

Consilierul județean din partea USR PLUS Cluj, Mihai Iepure, a propus, în ședința de astăzi, 10 februarie, a Consiliului Județean (CJ) Cluj, două amendamente. Primul s-a referit la suplimentarea alocației de hrană pentru bolnavi de la o sumă de 11 lei/zi până la 21 de lei/zi.

Cel de-al doilea amendament propus de consilierul județean USR Cluj viza acordarea de fonduri spitalelor pentru a asigura masa pentru medicii rezidenți în timpul gărzilor neremunerate pe care aceștia le asigură. Suma totală este, conform calculelor făcute de consilierul județean, de aproximativ 470.000 de euro pentru ambele amendamente.

Mihai Iepure. Foto: Arhiva personală

Cu toate că, în timpul ședinței, consilierul USR Cluj a indicat domeniile de unde s-ar putea aloca sumele de bani, inițiativa sa a fost respinsă cu 28 de voturi „împotrivă” și 7 voturi „pentru”.

Medicul Mihai Iepure, care este și consilier județean USR PLUS, a declarat pentru Media9:

„Am propus Consiliului Județean două amendamente vizând creșterea gradului de satisfacție al pacienților și al personalului medical asupra serviciilor medicale.

Primul amendament viza o soluție pentru o hrană mai bună pentru pacienții din spitale.

Sumele alocate pentru hrana pacienților din spitale este mică, comparativ cu nevoile lor și raportat la creșterea prețurilor pentru alimente. Majoritatea pacienților beneficiază de hrană în valoare de 11 lei pe zi de spitalizare, sumă care se presupune că ar trebui să fie suficientă pentru 3 mese pe zi. Această sumă este, în mod evident, insuficientă pentru a asigura un aport alimentar corespunzător.

Am propus, așadar, prin includerea în bugetul pentru 2022 al Consiliului Județean Cluj, suplimentarea acestei sume cu 10 lei pe zi, pentru a ne asigura că pacienții din județul nostru beneficiază de condiții mai bune de spitalizare și, astfel, se pot însănătoși cât mai rapid.

Cel de-al doilea amendament viza acordarea de fonduri spitalelor pentru a asigura masa pentru medicii rezidenți în timpul gărzilor neremunerate pe care aceștia le asigură.

Clujul este un centru universitar regional de referință privind serviciile medicale de calitate, în ciuda condițiilor de muncă ale angajaților din acest sistem.

Acest renume se datorează cu siguranță și medicilor rezidenți, care își desfășoară activitatea în spitalele clujene compensând prin activitatea lor deficitul acut de personal din sistemul medical. O bună parte dintre ei efectuează gărzi, această activitate nefiind remunerată pentru medicii rezidenți și nu beneficiază nici de o masă asigurată pe parcursul programului de gardă.

Îmi exprim dezaprobarea și regretul că aceste două amendamente nu au fost sprijinite! Calitatea serviciilor medicale poate fi influențată de serviciile conexe actului medical, cum ar fi cel privind alimentația sau satisfacția personalului medical. Suntem datori să aducem și aceste servicii la nivelul anului 2022.

Dacă vrem un județ prosper, ar trebui să facem mai mult pentru oamenii de aici!”, a declarat Mihai Iepure.

De ce crede medicul Mihai Iepure că sumele alocate bolnavilor sunt foarte mici – vezi AICI. Afli și ce spune despre medicii rezidenți dacă intri pe acest link.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.