Congres PSD. Năstase, Geoană, Ponta, Dăncilă nu au reușit să devină președinți ai României. De ce crede Vasile Dîncu că Marcel Ciolacu poate

Azi are loc congresul PSD, iar Marcel Ciolacu devine oficial candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale. Media9 a realizat un interviu cu politicianul și sociologul clujean Vasile Dîncu despre șansele lui Marcel Ciolacu și ale PSD-ului la alegerile din noiembrie/decembrie. Dîncu urmează să devină, în urma congresului de sâmbătă, vicepreședinte pentru afaceri europene al partidului.
I. Lespuc: De ce Marcel Ciolacu ar avea șanse mai mari la alegerile prezidențiale decât Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă?
V. Dîncu: După părerea mea, condițiile sunt diferite în acest moment și îți voi spune câteva dintre cele pe care le-am discutat chiar și cu Marcel Ciolacu în ultima vreme. În primul rând, suntem într-o altă situație politică decât în perioadele precedente. Avem o altă structură a atitudinii populației față de partide. De asemenea, avem o altă intenție de vot pentru președintele PSD, comparativ cu alți lideri de partide care există în acest moment. Un alt argument este legat de faptul că, în simulările turului doi, pentru prima dată în ultimii ani, stânga are o preponderență față de dreapta. Dar aceste simulări sociologice se pot schimba în funcție de atmosfera din campanie.
I. L.: Așadar, ce îmi spuneți este că celelalte partide nu joacă cărțile așa cum ar trebui?
V. D.: Fiecare și le joacă cum poate, însă probabil că ideea că PSD a realizat programe de dezvoltare a României în ultimii ani s-a conturat în opinia publică, ceea ce face ca partidul să nu mai fie perceput ca o non-soluție într-o dezbatere stânga-dreapta. A contat și faptul că PSD a intrat la guvernare alături de PNL, ceea ce a fost o concesie ideologică. Nu a existat o luptă mai polarizantă, ci s-a urmărit echilibrul în România. Acest lucru a atenuat bătălia dintre stânga și dreapta. Un alt argument pe care l-am discutat și cu Marcel Ciolacu este faptul că, de această dată, PSD a învățat din greșelile din cele patru rânduri de alegeri pierdute din 2004 încoace. Știm unde am greșit și ne propunem să evităm aceleași erori strategice.
I. L.: Greșeli neintenționate?
V. D.: Neintenționate, dar au existat și situații cu intenție. De exemplu, în 2004, când unele județe nu au susținut cum ar fi trebuit candidatura lui Adrian Năstase. Sau în cazul lui Mircea Geoană, când în turul doi, în anumite județe, scorurile au fost sub așteptări. Acestea sunt analize pe care le vom face mai detaliat în viitor.
I. L.: Nu se consideră că guvernarea erodează? Nu și pe Marcel Ciolacu?
V. D.: Guvernarea erodează, dar numai când există o opoziție clară, cu soluții. Deși guvernarea poate aduce uzură, PSD a reușit, în general, să păstreze un scor constant la alegeri, între 30-40%. În 2016, de exemplu, am obținut 46%. Contează foarte mult calitatea opoziției. În prezent, opoziția este palidă. PNL, care ar trebui să fie principalul opozant, este parte a guvernării și deține ministere criticate, cum ar fi Ministerul Finanțelor. AUR nu are argumente solide, iar USR s-a erodat în opoziție mai mult decât la guvernare. În concluzie, pentru a eroda guvernarea, este necesară o alternativă, iar în acest moment, aceasta nu există.
I. L.: Cum l-ați descrie pe Marcel Ciolacu într-o frază, pentru un trecător grăbit?
V. D.: Spre deosebire de alți lideri ai partidului, Marcel Ciolacu vine dintre oameni. El vine de jos și nu a uitat de unde a plecat. Aceasta îl face modest și mai aplecat asupra problemelor reale ale oamenilor.