CONFIDEX. Facem bilanțul economic al unui an de pandemie (P)

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     564 Vizualizări.  

Impetum Group a dat startul campaniei CONFIDEX Q1 2021 și invită managerii și antreprenorii români să contribuie la radiografierea economiei prin completarea chestionarului: https://quizzes.impetumgroup.com/.   Rezultatele studiului, ce vor fi disponibile la începutul lunii mai, vor marca bilanțul unui an de pandemie și vor arăta drumul parcurs de antreprenorii și managerii români în aceste vremuri tulburi. De asemenea, rezultatele studiului vor arăta în ce fel percepțiile mediului de business se aliniază cu trendurile și cu bilanțurile economice naționale. 

Acest „puls” al economiei reale în vremuri dominate de incertitudine oferă managerilor și antreprenorilor o analiză reală a economiei pe care își pot baza deciziile de business, o mapare a tendințelor sau idei noi despre cum pot crește competitivitatea pe o piață care se reașază. 

Demersul CONFIDEX a ajuns, printr-un efort comun al mediului de afaceri, cel mai amplu studiu pro-business despre economia noastră traversând criza și vocea mediului de afaceri din România. 

Studiul poate fi completat aici: https://quizzes.impetumgroup.com/

Despre CONFIDEX 

Studiul CONFIDEX analizează percepția managerilor și antreprenorilor și încrederea lor în economie și oferă o perspectivă clară asupra evoluției economiei românești traversând criza. 

Studiul CONFIDEX a fost lansat în mai 2020 cu scopul de a radiografia pas cu pas efectele pe care criza declanșată de COVID-19 le are asupra economiei și pune accent pe elementele care redau încrederea mediului de business în economie. Concluziile studiului CONFIDEX Q4 2020 sunt disponibile aici, Q3 2020 sunt disponibile aici iar concluziile Q2 2020 sunt aici.

Cele trei ediții anterioare:

  • Au analizat feedbackul a peste 1500 de antreprenori, CEOs sau manageri C-level din companii mari (75% au peste 1 milion euro cifră de afaceri și 31% au peste 5 milioane euro cifră de afaceri);
  • Companiile provin din domeniile principale contribuitoare la PIB: agricultură, industrie și energie, construcții, comerț, HoReCa, transport (incl. distribuție, depozitare) și servicii;
  • Următoarea dezbatere CONFIDEX, va avea loc pe 8 aprilie, despre decizii strategice într-o realitate volatilă cu Moise Guran și invitații săi Iulian Stanciu, Președinte executiv, eMAG, Valer Hancaș, Director Corporate Affairs, Kaufland și Andrei Cionca, CEO Impetum Group. Dezbaterea poate fi urmărită aici: https://fb.me/e/1aIOKiWUi
  • Pe 11 martie, dezbaterea CONFIDEX i-a reunit la masa de discuții pe Prim-ministrul României, Florin Cîțu, Omer Tetik – CEO Banca Transilvania, Andrei Cionca – CEO Impetum Group și Moise Guran (moderator) despre recuperarea post-pandemie și drumul spre o nouă economie. Dezbaterea în care premierul a răspuns la întrebările mediului de afaceri a avut peste 22,000 vizualizări.

Câteva concluzii principale din CONFIDEX Q4 2020:  

  • Încrederea managerilor în economia românească a crescut în Q4 2020, după ce au recuperat o parte din pierderile suferite în pandemie. 
  • Managerii așteaptă o creștere de 5% a afacerilor în acest an și o revenire la nivelul ante-pandemic în vara lui 2022
  • Cifra de afaceri scade la jumătate față de așteptările pesimiste de la începutul pandemiei
  • Companiile au recuperat jumătate din pierderile cauzate de Covid-19. Mai mult de jumătate dintre ele au adoptat telemunca
  • Managerii văd o ieșire în criză în forma literei V dar cu o revenire în două viteze, în condițiile în care companiile au fost afectate în mod diferit de pandemie, așa cum arată și Indicele CONFIDEX
  • Indicele CONFIDEX, care măsoară încrederea managerilor ș antreprenorilor români în economie, crește la 45 de puncte de la 41 de puncte în Q2 și Q3 2020. Indicele a crescut inegal. În companiile mici nivelul încrederii în economie este mai scăzut.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.