Concluziile USR PLUS după rezultatul alegerilor. „Vom trage semnale de alarmă”

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      4 years în urmã     1742 Vizualizări.  

Cătălin Sălăgean, copreședinte USR PLUS, a acordat un interviu pentru Media9, în care trage concluziile în urma alegerilor locale. La Cluj, alianța a primit cinci locuri în Consiliul Local Cluj-Napoca, patru sau cinci, nu se știe încă exact, în Consiliul Județean, are un primar la Panticeu, este reprezentat în mai multe consilii locale, inclusiv la Florești, Gherla sau Turda.

Emanuel Ungureanu a obținut 8% la Cluj-Napoca, în timp ce Emil Boc a avut aproape 75%. La Consiliul Local Cluj-Napoca, PNL are 54,5%, iar USR PLUS, 17%. La Consiliul Județean, Alin Tișe a obținut 50%, iar PNL, 46%. USR PLUS a replicat cu doar 11%.

– Cu ați caracteriza rezultatul de duminică, pentru USR PLUS? Este o mare victorie sau un mare eșec? 

– Eu am fost un pic mai optimist și am sperat într-un scor mai bun. Nu aș spune că este un mare eșec, aș spune doar că nu este un rezultat care să ne îndreptățească să ne felicităm între noi. Ne dă un pic de gândit și ne pune la muncă, să ne pregătim mai bine pentru alegerile de peste patru ani. Este foarte important că am reușit să intrăm în administrație, în Consiliul Județean și în consiliile locale, într-un județ puternic dominat de PNL. Colegii de la Bihor nici nu au atins pragul electoral, tot într-un județ PNL.

– Ne uităm la Bihor, dar privim și spre Timiș? La Timișoara, USR PLUS dă primarul, Dominic Fritz.

– Dar, ar fi foarte frumos pentru Cluj să intre în trendul acesta pornit de Timișoara, București, Brașov, Bacău. În trendul acesta ne vedeam și pe noi. Poate ne vom înscrie peste patru ani.

– Care este deosebirea dintre Nicolae Robu și Emil Boc, dintre Dominic Fritz și Emanuel Ungureanu?

– Diferența era destul de mare, oamenii se săturaseră de administrația Robu, la Timișoara. Aici, Emil Boc a livrat rezultate. Mesajul nostru a fost că se poate mai mult și mai repede. Timișoara avea o administrație blocată; acolo a avut un impact mai mare mesajul de schimbare. Dominic Fritz a început mai devreme campania, el și-a prezentat intenția de a candida din momentul în care a intrat în USR. Nu cred că a stat vreun moment pe gânduri, el de asta a venit. Ne-am inspirat și noi din campania lui. Faptul că nu am lansat mai devreme candidatura lui Emanuel Ungureanu este o inabilitate a noastră; ne-am consumat multă energie să punem în acord listele cu colegii de la Plus.

– Ce poate face USR PLUS cu cinci consilieri locali la Cluj-Napoca și cu patru sau cinci consilieri județeni?

– Avem multe proiecte bune pentru Cluj, pe care nu ar trebui să ne fie greu să le susținem. Precum colegii din Parlament, vom urmări activitatea din Consiliul Județean și din consiliile locale. Vom fi avertizori de integritate, vom trage semnale de alarmă când deciziile nu se iau în interesul cetățeanului. Nu dăm nimănui un cec în alb.

– Cum resimțiți scorul acesta în perspectiva alegerilor generale?

– Sunt încă optimist. Alegerile locale sunt despre oameni, în special despre oameni care au fost deja în funcții. La parlamentare îmi propun să revenim ca un partid important. Cred că rezultatul nostru se va situa undeva între cele de la prezidențiale și europarlamentare. În câteva zile, până în 12 octombrie, trebuie să avem listele de candidați pentru alegerile generale.

– Cum a reacționat publicul USR PLUS, publicul de pe Facebook, după rezultatul de duminică?

– Sunt 30.000 de clujeni care ne-au oferit votul lor. Nu am avut un feedback negativ. Oamenii au considerat că am făcut un pas înainte, lupta continuă, peste patru ani vom pleca de pe alte poziții. Colegii noștri care intră în administrație vor fi mult mai vizibili, eu cred că vor deveni personalități locale.

About