Comuna cu cea mai mică populație din județul Cluj va beneficia de spații de agrement și locuri de joacă la nivel european

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1405 Vizualizări.  

Comuna cu cea mai mică populație din județul Cluj va beneficia de două spații de agrement la cele mai înalte standarde europene. Ploscoș, comuna care, potrivit ultimului recensământ (2021), are doar 540 de locuitori, din care mai mult de jumătate sunt trecuți de 40-45 de ani, va beneficia de cele două investiții la nivel european. 

Cele două proiecte au fost prezentate în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 10 august, de la Consiliul Județean Cluj. Și au trecut ca prin brânză: în nici 5 minute au primit votul favorabil din partea urbaniștilor.

Proiectele au fost solicitate de Primăria Ploscoș și realizate de Direcția de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din cadrul Consiliului Județean Cluj.

Teren de sport ultramodern în satul Valea Florilor

Un spațiu de agrement, dotat cu un teren de sport multifuncțional (fotbal și tenis de câmp) și loc de joacă pentru copii, urmează să fie construit în satul Valea Florilor. Localitatea se află la circa 50 de kilometri sud-est de Cluj-Napoca (aproximativ o oră de mers cu mașina) și 22 de kilometri de Turda.

5.930

de metri pătrați este suprafața totală pe care urmează să fie construită investiția în satul Valea Florilor.

Amenajarea are acces la carosabil, locuri de parcare, un punct de alimentație publică, grup sanitar și gospodăresc, un spațiu de relaxare și o zonă verde. Investiția urmează să fie dezvoltată pe un teren cu o suprafață de 5.930 mp.

La sfârșitul primei prezentări, a intervenit Ana Horhat, arhitect și peisajist, care i-a recomandat proiectantului să amplaseze un gard viu sau o fâșie verde spre parcare, care astfel ar proteja locul de joacă pentru copii. „Și vreo doi arbori în interiorul locului de joacă, atât cât să țină umbră”, a mai plusat Ana Horhat.

„Vom transmite aceste observații Primăriei Ploscoș, care, să știți, a lucrat la proiect chiar cu o colegă peisajist de-a dumneavoastră, dar care astăzi nu e prezentă în comisie”, a răspuns arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.

Gluma i-a binedispus pe cei prezenți, inclusiv pe Ana Horhat.

Primul proiect a trecut cu 5 voturi.

18.000

de metri pătrați este suprafața totală a terenului pe care vor fi edificate cele două terenuri multifuncționale de sport și locuri de joacă din Ploscoș.

Celălalt spațiu de agrement, cel din centrul de comună – Ploscoș – va fi dotat cu două terenuri de sport, locuri de parcare, un punct de alimentație publică, grup sanitar și gospodăresc, un spațiu de relaxare și o zonă verde.

Investiția va fi dezvoltată pe o suprafață de 18.000 de metri pătrați, aflată în extravilanul localității Ploscoș.

Și acest proiect a trecut cu 5 voturi.

540

de locuitori a înregistrat comuna Ploscoș, cu cele patru sate, la ultimul recensământ.

Ploscoș este comuna cea mai mică din județ, cu 540 de locuitori (împărțiți în patru sate), conform datelor Recensământului din 2022. Cu aproape 25% mai puțini decât în 2011.

Paradox: comuna cu cea mai mică populație din județ, și asta foarte îmbătrânită, este lipsită de utilitățile de bază, precum gazul și canalizarea. Ploscoșul are totuși două gări: în Ploscoș și în Valea Florilor. Stația CFR din centrul de comună e faimoasă pentru că trenul oprește aici în curbă, pe un teren foarte înclinat. Doar stația din Valea Florilor este funcțională. 

În prezent zona nu este valorificată și se află în stare de degradare. Lipsesc spații publice amenajate, spații dedicate dotărilor cum sunt cele de agrement, sport, alimentație publică, turism, profilul stradal limitat doar la accesul carosabil. Transportul se realizează exclusiv cu automobilul personal.

„Lipsa de accesibilitate, imaginea de zonă neîntreținută, abandonată, nevoia stringentă de zone de sport, locuri de joacă și spații verzi amenajate la nivelul comunei, poziția și legăturile pe care le poate facilita, urgentează necesitatea amenajării.

Terenul luat în studiu pentru implementarea obiectivului de investiții suportă dezvoltarea unui loc de joacă, a unui teren de sport multifuncțional și amenajarea spațiului verde aferent. Una din cele mai importante strategii în contextul amenajării parcului sunt activitățile.

Zona are un potențial educativ, acesta fiind valorificat prin scenariul propus. Noile amenajări vor marca startul pentru dezvoltarea unui conținut cu adevărat inovator care să se integreze armonios în contextul dezvoltărilor existente sau propuse în comuna Ploscoș”, se arată în documentația întocmită de proiectant.

Proiectul a fost elaborat de Direcția de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din cadrul Consiliului Județean Cluj, sub coordonarea arhitectului șef al județului, Claudiu Salanță.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.