Comparație între elevi: sunt dezavantajați cei de etnie maghiară?

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1950 Vizualizări.  

Elevii etnici maghiari consideră că pornesc cu un handicap în competiția cu cei români, dacă ne referim la rezultatele lor școlare. Iar materia “limba română” este balastul care atârnă de media lor, la toate examenele din viața preuniversitară. Există sau nu un dezavantaj în ceea ce îi privește? Acest articol ar putea să schimbe viziunea etnicilor maghiari asupra situației. Măcar un pic.

Iată: vă propunem o comparație între rezultatele obținute în acest an la bacalaureat de absolvenții maghiari. Am pus într-o balanță liceele din Harghita și Covasna, în alta pe cele din Cluj-Napoca. 

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației Naționale, promovabilitatea la Bacalaureat, în sesiunea de vară 2019, a elevilor maghiari din județul Harghita a fost de 50%, iar a celor din județul Covasna de 56 de procente. Pe de altă parte, 86% dintre elevii din județul Cluj, au promovat examenul de Bacalaureat. Materiile de concurs și subiectele sunt, așa cum știți, unice.

Cât de greu atârnă limba română de viitorul tinerilor de etnie maghiară? 59% dintre covăsneni au trecut proba, respectiv 54% dintre harghiteni. Căutăm și la Cluj: 95% dintre elevii de etnie maghiară din Cluj au obținut notă de trecere la limba română. Interesant este că și rezultatele la matematică sunt în aceleași grafice precum limba română: modeste în secuime, excelente mai la vest. Iar aici limba chiar nu mai are nicio relevanță.

Am vorbit despre rezultatele de la bacalaureat cu Valentin Cuibus, inspector școlar general al județului Cluj. “Este o situație identică în ultimii doi ani. Elevii clujeni au rezultate mai bune decât majoritatea celorlalți din țară. Probabil că aici se face școală mai sănătos, cel puțin rezultatele asta arată. Noi nu facem statistici pe elevi români, maghiari sau germani. Dacă e să ne referim la diferența de rezultate, eu cred că unii elevi sunt dezavantajați de felul în care tratează o materia sau alta, nu de limbă. În cazul celor din Covasna și Harghita, probabil de felul în care se raportează la materia de studiu limba română”, a spus Cuibus. 

Cu 82,08% grad de promovabilitate, județul Cluj a fost pe locul al doilea din țară la sesiunea din vara aceasta. Rata națională a fost 69,1%.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.