Companii uriașe ale lumii au birouri la Cluj. Numai în ultimii doi ani s-au închiriat 30.000 de metri pătrați pentru business

Autor  admin   în       2 saptãmâni în urmã     990 Vizualizări.  

Clujul a înregistrat cea mai dinamică piață de închirieri din afara Bucureștiului în 2024. Aproape 30.000 de metri pătrați au fost închiriați în Cluj, o creștere semnificativă comparativ cu ultimii doi ani.

În Cluj-Napoca, sectorul clădirilor de birouri se dezvoltă rapid, atrăgând tot mai multe companii internaționale și contribuind la consolidarea orașului ca un centru important al IT&C-ului din România.

Cu o creștere continuă a cererii de spații de birouri moderne, investitorii au plasat capital semnificativ în proiecte de birouri de înaltă calitate, care răspund atât nevoilor companiilor locale, cât și ale celor internaționale.

Romania Property Club a trecut în revistă sectorul clădirilor de business ale Clujului, cu ocazia Cluj-Napoca Roundtable.

Proiecte emblematice

Liberty și Iulius/United Business Center sunt două dintre proiectele emblematice care contribuie semnificativ la expansiunea sectorului de birouri din Cluj-Napoca, susținând dezvoltarea economică și atragerea de companii de renume.

Liberty Technology Park este un parc de afaceri construit pe fosta platformă industrială Libertatea, transformat într-un spațiu de birouri modern și inovator, destinat companiilor de tehnologie și IT&C. Cu o suprafață de 15.000 de metri pătrați, complexul Liberty oferă un mix de spații de birouri și facilități moderne, atrăgând chiriași din domeniul tehnologiei și al serviciilor profesionale.

Iulius Group, prin divizia sa de birouri United Business Center (UBC), a adus un concept de birouri premium în Cluj-Napoca. UBC face parte din ansamblul Iulius Town, unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din România. Cu o suprafață închiriabilă de 50.000 de metri pătrați, UBC din Cluj atrage companii de top din diverse sectoare, incluzând IT&C și servicii profesionale. Printre chiriașii importanți din UBC se numără companii internaționale precum Endava, Genpact și Bosch, care contribuie la crearea unui mediu de afaceri dinamic în Cluj.

Printre proiectele de birouri notabile se numără și The Office, o colaborare între dezvoltatorii Mulberry Development și NEPI Rockcastle. Acest complex este situat strategic în inima Clujului și oferă spații moderne de birouri și retail, ocupând o suprafață totală de 70.000 de metri pătrați. Printre chiriașii notabili din The Office se numără companii mari precum Deloitte, Yonder, 3Pillar Global, Bombardier, Betfair, Steelcase. În 2019, clădirea a fost cumpărată de Pavăl Holding.

Un alt complex de birouri de succes este Hexagon Offices, o clădire de clasa A, livrată inițial de Globalworth, care găzduiește chiriași de top precum Cognizant și Accenture. Clădirea are o capacitate de 200 de locuri de parcare, spații destinate bicicletelor și motocicletelor, precum și un design modern, menit să atragă companiile de top din industrie. În 2019, Hexagon Offices a fost achiziționat de o familie de antreprenori din România pentru 32 de milioane de euro.

Marele proiect în pregătire

În plus, proiectul Prime Kapital este un alt exemplu important, dezvoltat pe o suprafață de 17 hectare în zona fostei platforme CUG.

Acesta va adăuga 49.000 de metri pătrați de spații de birouri, pe lângă un centru comercial de dimensiuni medii și un ansamblu rezidențial, toate fiind în prezent în faza de planificare.

Ansamblul de pe platforma Sanex va avea și o componentă comercială cu 130.ooo de metri pătrați închiriabili.

Clujul – „Silicon Valley” al României

Clujul continuă să atragă noi angajatori din sectorul IT&C, precum Yopeso și HN Services. Companii mari, inclusiv Betfair și Endava, au ales să își extindă prezența în oraș, reînnoindu-și contractele de închiriere pentru spații mari de birouri. Betfair, de exemplu, a reînnoit pentru o suprafață de 8.500 de metri pătrați, iar Endava pentru 4.500 de metri pătrați.

Recent, compania Copeland a intrat pe piața locală prin deschiderea unui centru de servicii multidisciplinare care va oferi locuri de muncă pentru peste 200 de profesioniști. De asemenea, Banca Transilvania, una dintre cele mai mari instituții financiare din România, și-a extins spațiul de birouri din Cluj cu aproape 4.000 de metri pătrați, consolidându-și prezența locală.

Rata de închiriere și randamentul investițiilor

Chiria pentru spațiile de birouri din Cluj-Napoca a înregistrat o creștere ușoară, oscilând între 14 și 16 euro pe metru pătrat. Rata de neocupare este la un nivel scăzut, sub 10%, indicând o cerere ridicată în raport cu disponibilitatea spațiilor, fiind mai mică decât în alte orașe mari din România, cum ar fi București. Randamentul investițiilor în sectorul clădirilor de birouri din Cluj se situează la 8,75%, reflectând o volatilitate crescută pe piață, pe fondul schimbărilor din ultimul an.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.