Compania Națională CFR SA scoate la licitație 74 de linii pe care trenurile n-au mai trecut de ani buni. 12 secții aparțin Regionalei CF Cluj

Autor  admin   în       3 saptãmâni în urmã  

Compania Națională CFR SA a scos la licitație la Bursa Română de Mărfuri (BRM) 74 de secții CFR neinteroperabile, de pe raza a șapte regionale din țară, printre care și SRCF Cluj. Lungimea totală a acestor secții este de 2.009,754 km. Lista completă a fost postată de clubferoviar.ro și poate fi consultată în fișierul atașat mai jos.

Lista sectii, pret pornire si garantii de participare bursiere

Din totalul celor 74 de secții CFR neinteroperabile, 12 aparțin Regionalei CF Cluj. Acestea sunt:

Bistrița Nord – Bistrița Bârgăului, Ciumeghiu – Holod – Vașcău, Oradea Est – Cordău, Oradea Vest – Cheresig, Ilva Mică – Rodna Veche, Botiz – Livada, Livada – Bixad, Borșa – Vișeul de Jos, Ram. Bogeu – Popești, Cordău – Holod, Câmpia Turzii – Turda și Baia Mare – Baia Mare Nord.

Regională CF Cluj are o ofertă de secții pe care trenurile nu au mai trecut de ani buni, potrivit clubferoviar.ro. Conform sursei citate, surpriza este scoaterea la închiriere a liniei Ilva-Mică-Rodna Veche, cu o lungime de 20,737 km.

Pe 1 august 2017, linia a fost redeschisă, prin înlocuirea a 900 de traverse, de ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Răzvan Cuc, după ce ea fusese abandonată de un operator feroviar privat (Via Terra). Trenurile CFR Călători nu au circulat însă decât câteva luni pe relația Ilva Mică-Rodna Veche. Pe 17 octombrie 2017, Răzvan Cuc părăsea cabinetul ministerial din Palatul CFR, iar de la 1 ianuarie 2018 circulația trenurilor pe ruta menționată a fost oprită, din cauza faptului că era nerentabilă.

Linie de cale ferată dată în folosință în 1887, bună de închiriat

Apoi, în aprilie 2022, Sorin Grindeanu îi promitea președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, că îi va da calea ferată pentru a o transforma în șosea. Asta cu toate că același Radu Moldovan ceruse în 2017 reluarea circulației feroviare pe aici.

Pe lista SRCF Cluj se mai află și alte secții pe care nu se mai circulă de ani de zile, dintre care vom aminti doar Ciumeghiu-Holod-Vașcău. Începând din data de 1 ianuarie 2020, odată cu încetarea contractului de închiriere și predarea secției de către gestionarul privat Via Terra Spedition către CNCF CFR SA, operatorul privat Interregional Călători a renunțat la operarea trenurilor de călători pe această relație.

Construirea acestei linii de cale ferată a început în anul 1884, iar darea în folosință a rutei Oradea-Beiuș-Vașcău a avut loc în anul 1887, traseul având o lungime de 116,70 km. Din 2020 și până acum, autoritățile locale fac periodic petiții pentru reluarea circulației, însă fără succes.

Vor fi închiriate prin intermediul Burse Române de Mărfuri 

Conform sursei citate, prin procedura de scoatere la licitație, în vederea închirierii, la Bursa Română de Mărfuri, administratorul infrastructurii feroviare din România oferă preluarea prin închiriere a secţiilor de circulatie neinteroperabile, individual sau grupate, în scopul realizării activităţilor de gestionare a infrastructurii feroviare neinteroperabile şi asigurării serviciilor de transport feroviar public de călători şi/sau de marfă.

Durata contractului de închiriere este de patru ani. Se pot depune oferte pentru una sau mai multe grupe de secţii de circulaţie. Documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei se poate ridica de la sediul Bursei Române de Mărfuri, contra sumei de 300 de lei, la care se adaugă TVA.

Data limită de depunere a ofertelor şi a documentelor însotitoare este 25 aprilie 2025, ora 10.00. Data previzionată pentru începerea licitaţiei electronice va fi comunicată ulterior tuturor ofertanţilor calificaţi în această fază, prin intermediul unei invitaţii.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.