Comision ZERO: decizie majoră luată de Capital Imobiliare

Autor  admin   în       2 years în urmã  

Începând cu luna iunie 2022, compania Capital Imobiliare a anunțat o decizie importantă: 0% comision cumpărător/locatar (chiriaș). Decizia este valabilă atât pentru ofertele în regim deschis, unde proprietarul poate angaja și alte agenții în vederea tranzacționării proprietății, cât și în regim închis, unde proprietarul acordă exclusivitate agenției.

În acest moment, pe piața agențiilor imobiliare, comisionarea 0 se practică doar pentru exclusivități. Dar nici măcar asta de toate agențiile.

„Oferim reprezentarea clientului care ne angajează. Pentru proprietățile din portofoliu, suntem angajați de proprietar, prin urmare nu percepem comision cumpărătorului. Pot să existe situații în care, dacă ne angajează cumpăratorul (prin contract, presupune un comision de succes), atunci nu comisionăm și proprietarul. Ca lumea să înțeleagă mai ușor: mașina diesel este intermedierea, mașina electrică este reprezentarea exclusivă, iar mașina hibrid este reprezentarea pe care noi am propus-o pieței imobiliare din România”, a explicat Cosmin Lupan, managerul general al Capital Imobiliare.

De altfel, la Capital Imobiliare, am văzut prestarea serviciilor diferit încă din 2018, iar unul dintre pilonii de bază a fost comisionarea unei singure părți dintr-o tranzacție, atât la vânzare, cât și la închiriere.

De ce comision 0%?

Pentru că atunci când căutarea e făcută de posibilul cumpărător sau de locatar (chiriaș), agenția nu oferă niciun serviciu, cu excepția celor deja contractate cu proprietarul.
Pentru că nu mai există nicio industrie care să perceapă comision cumpărătorului, fie că vorbim de industria auto (nu-ți cere nimeni comision când achiziționezi o mașină), fie comerț online (nu-ți cere nimeni comision când cumperi un telefon, de exemplu). Ultima industrie care a perceput un comision, în afară de industria imobiliară, a fost cea care se ocupa de schimbul valutar.

Implică costuri ascunse comisionul 0%?

Nu. De fapt, costurile sunt cu 25% mai mici decât în mod normal. Nu e science-fiction, e un simplu proces de eficientizare a costurilor. Acesta este un fenomen larg răspândit în majoritatea industriilor, poate cel mai elocvent în industria auto (unde Tesla a reușit să construiască o mașină electrică, modernă și rapidă, care concurează cu „supercar-urile” până la 100 km/oră, iar la preț este în competiție cu „familycar-urile”). Credem că va determina viitorul societăților comerciale.

Există situații în care cumpărătorul sau locatarul (chiriașul) plătesc un comision?

Da. Atunci când cumpărătorul/locatarul (chiriașul) angajează un broker imobiliar din agenție pentru oferte ce depășesc portofoliul agenției.

Capital Imobiliare a lansat luna trecută și prima ediție a unui studiu al prețurilor solicitate penttru proprietățile și chiriile din Cluj și zona metropolitană (pe zone), împreună cu compania ValorEasy.

Cât cer clujenii pe apartamente, case și chirii. Zona unde avem cele mai scumpe case nu corespunde cu zona unde avem cele mai scumpe chirii

Concluzia este că, dacă vrei să cumperi sau să închiriezi, e clar că economisești cu Capital Imobiliare.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.